Știți cine a fost Vladimir Ilici Ulianov? A devenit cunoscut în istorie sub numele de Lenin.
Știți cine au fost Romanovii? De la aceste întrebări au plecat cei de la Netflix când au decis să producă un documentar despre așa-numita Revoluție rusă. De ce în 2017? Pentru că în această toamnă s-au împlinit 100 de ani de la lovitura de stat organizată de bolșevici, sub conducerea lui Lenin. Documentarul The Russian Revolution poartă semnătura lui Cal Seville și are o teză simplă. Revoluția rusă a fost, la bază o confruntare între Ulianovi și Romanovi. Rămâne de discutat în ce măsură chiar așa s-a întâmplat.
Oricum, interesantă mutarea celor de la Netflix cu această producție (de 45 de minute), mai ales că nostalgiile de tot felul bat la ușile oamenilor din toate colțurile lumii, așa că e bine din când în când să ne amintim ce se întâmpla acum un veac, să nu se mai repete niciodată.
Deși efortul e lăudabil, în opinia mea Cal Seville nu reușește să treacă de clișeele obișnuite, de exemplu rolul lui Rasputin, hemofilia, relația cu familia țarului. Interesant de remarcat este că în documentarul lui Herman Axelbank, din 1936, Tsar to Lenin, Rasputin are un rol de figurant, fiind prezentat mai degrabă ca un simptom al superstiției Romanovilor, și nu ca un personaj cheie.
Tsar to Lenin trebuie înțeles în epoca în care a apărut, narat de vocea lui Max Eastman, adept al cercurilor radiale din Greenwich Village. Comunist fervent, acesta și-a schimbat radical părerea după ce a stat doi ani în URSS, în anii 20 și a devenit editorul Readers Digest.
Revenind la Axelbank trebuie spus că înainte de orice acesta a făcut o adevărată fixație pentru evenimentele din 1917, și A colecționat peste 270 de înregistrări. Axelbank s-a născut în Ucraina (pe atunci parte a Imperiului Țarist) și asta poate explică în parte de ce i se părea că asistă la un eveniment planetar. Eastman a fost cel care l-a ajutat pe Axelbank (de fapt, l-a scris și l-a montat) să termine acest film.
Documentarul a fost gata în 1931 și se spune că Charlie Chaplin, starul din Modern Times, ar fi vizionat printre primii producția și i-ar fi plăcut. Abia în 1936 are loc premiera la New York. Distribuția va fi compromisă în curând din cauza situației din URSS. Stalin nu voia ca în film să apară și Troțki (adversarul lui), prin urmare a amenințat că producțiile sovietice nu vor mai fi distribuite în SUA. Și cum la modă era Sergei Eisenstein, Tsar to Lenin nu a fost distribuit în cinematografele americane. Mai mult, Eastman a făcut o variantă scurtă a filmului, pe care a depus-o la Librăria Congresului. Abia în 2012 a ieșit la suprafață varianta originală. Fără îndoială, Tsar to Lenin rămâne un documentar, și în sensul propriu al cuvântului.
Puteți vedea integral documentarul Tsar to Lenin (1937) aici