Festivalul documentarului românesc, Docuart Fest începe în 6 noiembrie cea de-a 7-a ediție care cuprinde proiecții ale celor 28 de filme selectate din peste 100 totale înscrise în competiția documentarelor românești. Selecția oficială a festivalului s-a încheiat, iar filmele intrate în cele trei secțiuni competiționale vor fi proiectate timp de 6 zile, în perioada 6-11 noiembrie.

Am fost din nou entuziasmată de calitatea filmelor studenţeşti care mi-au prilejuit un festin vizual şi tematic. Multă diversitate de gen şi inovaţie formală, personaje captivante, emoţie discretă, dar şi privire revelatoare. Mulţi dintre aceşti debutanţi mi s-au părut deja regizori formaţi, spune Anca Grădinariu, scenarist și critic de film.

Cei trei membri ai juriului de preselecție au fost Anca Grădinariu, Cristi Mărculescu și Max T. Ciorbă (regizor și lector la AMTAP din Chișinău). În urma evaluării lor, 14 filme au ajuns în secțiunea principală, 9 în secțiunea studențească și 5 în secțiunea dedicată documentarului de televiziune.

Despre filmele selectate în secțiunea documentar TV, criticul de film Cristi Mărculescu spune că „Între reportaj și documentar există demarcații clare, dar și numeroase puncte comune. Televiziunea privilegiază informația, dar poate oferi un festin vizual și prezenta coordonate fundamentale pentru a facilita înțelegerea realității și a altor realități. Selecția Docuart marchează teme istorice («Brașov 1987. Doi ani prea devreme»R: Liviu Tofan) și mozaicuri de teme actuale și perene («Etnic road movie» R.: Curean Dan, «Life is a path» R.: Dinesz Dite) ”.

Secțiunile competiționale reunesc documentare de autor ce aparțin regizorilor formați, dar și debutanților, producții românești ale realităților imediate din viețile noastre pe care le aduc în prim plan-ul spectatorilor. Secțiunea principală cuprinde filme care ne arată și documentează adevărul de zi cu zi, fenomen ocolit cumva de mulți dintre noi. Mă bucur că filmele selectate în acest an tind să prezinte realitatea brută, într-o formă cât mai artistică pentru a sparge bariere, creiere, nuci! #spargebula”, punctează Max T. Ciorbă.

În 2018, București Docuart Fest îndeamnă oamenii să vină la documentar și să îndrăznească să iasă din propria bulă – Non-ficțiunea arată ce se află în exterior.

Pe lângă proiecțiile din competiție, festivalul găzduiește o serie de secțiuni necompetiționale, dezbateri și sesiuni de masterclass care vor fi anunțate în curând.

București Docuart Fest este organizat de asociația Docuart, cofinanțat de CNC (Centrul Național al Cinematografiei) și UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).

 

Lista completă a filmelor selectate în competiție

Titlu radiodocumentrar