Hainele spun despre oameni multe lucruri, dar cea mai rapidă etichetă pe care o poţi primi este cea muzicală. Geacă din piele, păr lung – rock; pantaloni largi, hanorac – hip-hop; sandale, fustă lungă colorată, panglici în păr – hippy; lanţ de aur, burtă pe afară, pantofi de lac – manele. Toată lumea pune etichete, sunt convinsă, iar cei care spun altfel, deformează adevărul.

Dar ce ziceţi de  păr colorat, converşi, jeanşi, geantă de postaş? Azi mai mult ca oricând adolescenţii şi tinerii caută să se descopere, iar primul pas pe acest drum este jocul cu  imaginea personală. Iar de aici apar pierce-urile, tatuajele, machiajul excesiv, jeanşi rupţi, ochelari so ’90, dread-uri, skate shoes sau celebrii converşi.  La începutul anilor ’90 dacă purtai converşi erai sigur catalogat  fan Nirvana, sau cel puţin grunge-er, căci Kurt Cobain a dus conversii la un alt nivel.  Azi elementele de mai sus fac parte din uniforma urbană a tinerilor, începând cu liceeni şi terminând cu oameni care înţeleg că maturitatea nu vine la pachet cu plictiseala. Apropo de pachet, această uniformă aduce cu ea o serie de pasiuni pe care cei ce o poartă le au. Fotografia este prima dintre ele, urmează apoi skateboarding-ul, continuăm cu dragostea pentru natură, vezi munte şi vamă. Şi să nu uităm de voluntariat. De apreciat că pasiunile acestor tineri ce poartă hainele şi accesoriile mai multor culturi şi generaţii, fie ele clişeice, sau nu, sunt sănătoase, artistice şi umanitare. Aplauze! De unde importăm mai mulţi tineri cu astfel de preocupări?

Sigur  fiecare pădure are uscăturile ei, ”nihil novi sub sole”. Nu hainele te fac un om mai bun sau mai cool, iar cartea ta de vizită ar trebui să fie realizările tale.  Eu însă nu cunosc purtător de converşi care să nu fie pasionat de cărţi, de artă, de cultură. Îmi place stilul lor noncomformist şi aerul rebel pe care- l poartă odată cu hainele şi sper să apăra tot mai mulţi astfel de tineri, chiar dacă pe cale virală se ia mai întâi virusul vestimentar.  Îmi place şi că nu dau doi bani pe criticile pline de prejudecăţi pe care le primesc şi continuă să  meargă  mai departe printre noi, cu părul verde şi  conversii tociţi. Poate ei vor fi cei care vor schimba  mentalitatea  meschina, comunistă  a celor ce incă trăiesc  ancoraţi într-un alt timp şi  poate vor răspândi din curajul cu care ei păşesc  zi de zi pe calea  lor.

Important e să  privim  mai departe de aparenţe căci  „nu contează cât  de verde am părul, important e cât  şi  cum gândesc”!

Titlu radiodocumentrar