București, 9 octombrie 2024 — Asociația Docuart anunță desfășurarea proiectului „abuz.exe”, un demers artistic și educațional dedicat liceenilor din București, care va avea loc pe parcursul lunii octombrie în mai multe licee. Proiectul își propune să abordeze subiectul consumului de substanțe interzise și să ofere adolescenților o perspectivă profundă și realistă asupra consecințelor pe termen lung ale acestor alegeri.

„abuz.exe pornește de la tema consumului de droguri în rândul tinerilor — și extinde discuția către teme secundare, dar la fel de relevante, precum relațiile de prietenie și familie, presiunea grupului, dorința de apartenență și bullyingul. „Firul narativ urmărește povestea a patru adolescenți care rememorează o perioadă în care influența pe care o exercitau unii față de ceilalți i-a condus pe marginea prăpastiei. Cele două planuri temporale, împletirea dintre epic și dramatic dinamizează structura spectacolului iar prin contrast perspectivele duble asupra alegerilor sunt evidențiate. Spectatorul este forțat să reflecteze la efectul pe care propriile acțiuni îl pot avea, chiar atunci când lucrurile par învăluite într-un aer inofensiv”, spune Celina Nițu, cea care semnează regia și dramaturgia spectacolului de teatru.

Pe lângă caracterul artistic și narativ al proiectului, „abuz.exe” își propune să devină un instrument de conștientizare, educând liceenii cu privire la pericolele abuzului de substanțe și la impactul acestuia asupra relațiilor personale, dar și asupra sănătății mentale.

Cu toate acestea, inițiatorii proiectului semnalează dificultăți în implicarea instituțiilor de învățământ, multe dintre acestea răspunzând cu indiferență la invitațiile de participare.

Daniela Apostol, managerul proiectului „abuz.exe”, a declarat: „Proiectul oferă informație, oferă un context de asimilare, de înțelegere a dimensiunilor pe care le ia consumul de droguri. În afara experienței create de noi, sperăm că tinerii vor găsi reperele și ajutorul necesar în jur pentru a se responsabiliza privind această temă, pentru a lua decizii resposabile, pentru a căuta soluții, a adresa întrebări, pentru a-și comunica experiențele. În acest moment, primul nostru obiectiv este să colaborăm cu cât mai multe școli din București, iar încetul cu încetul să dezvoltăm și ramificăm acest efort.”

Despre „abuz.exe”
Proiectul „abuz.exe” se desfășoară în liceele bucureștene și își propune să aducă în prim-plan realitatea sumbră a consumului de droguri în rândul tinerilor. Structurat sub forma unor monologuri și discuții interactive, spectacolul are o dimensiune educațională puternică, abordând nu doar consumul de substanțe interzise, ci și problemele emoționale și sociale care însoțesc acest fenomen.
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Liceele care își doresc prezența acestui program pot scrie la office@docuart.ro. Dacă ești un elev care își dorește să înaintăm noi această propunere către liceul tău, ne poți scrie pe aceeași adresă de e-mail sau ne poți lăsa un mesaj pe paginile de Facebook.

Titlu radiodocumentrar