La noi, documentarele cu teme LGBT au fost multă vreme subiect tabu. Motive de mirare nu prea sunt. Abia în anul 2001 a fost abrogat articolul 200 care încrimina homosexualitatea, după ce în 1996 a fost modificat textul din Codul penal din 1968 care pedepsea relațiile între persoanele de același sex. Dacă în Vest  documentarele gay oriented au început să apară de la sfârșitul anilor ’60, la noi documentarul gay și-a făcut abia recent coming out-ul. Mai precis în 2011, cu Noi doi, regizat de Claudiu Mitcu.

The Glamour & The Squalor

Regizat de Marq Evans, The Glamour & The Squalor spune povestea legendarului om de radio

DJ Marco Collins. Dacă ascultați Weezer, Nirvana sau Pearl Jam în mare parte i se datorează și lui. Pentru că a promovat acest gen de muzică. În viața lui privată, DJ-ul rock s-a luptat cu propriii demoni. Imagini de arhivă, animații recreate, interviuri cu artiști precum Carrie Brownstein sau Macklemore alcătuiesc portretul, mărirea și decăderea unui bărbat îndrăgostit de bărbați, dar mai ales de muzica bună.

The Glamour & The Squalor - EXTRAS

The Celluloid Closet

Documentarul pornește de la cartea activistului gay și jurnalistului Vito Russo (la rândul lui subiectul unui film). În regia lui Rob Epstein și Jeffrey Friedman producția examinează homosexualitatea în filmele americane (sunt discutate 100 la număr, inclusiv cele care sugerează teme LGBT), de la perioada clasică până la așa-numitul NQC (New Queer Cinema). Desigur, accentul este pus și pe situațiile prin care au trecut vedetele sau regizorii. Și aici un rol impornat îl au imaginile de arhivă, interviurile cu staruri, printre care Susan Sarandon sau Whoopi Goldberg. Toate ne arată cât de (in)vizibili au fost și mai sunt membrii LGBT în industria entertainmentului.

The Celluloid Closet - TRAILER

Paragraph 175

Aceiași realizatori, Rob Epstein și Jeffrey Friedman, au regizat Paragraph 175, documentarul din 2000 despre viețile câtorva supraviețuitori ai Lagărului pentru homosexuali. În baza articolului 175 din Codul penal nazist, cei care se făceau vinovați de sodomie (ca să parafrazăm legea nazistă), erau arestați și internați în lagăre de concentrare. Peste 100.000 de bărbați au fost în această situație, între 1933 și 1945.

Paragraph 175 TRAILER

Chris & Don: a love story

Relația de-o viață dintre scriitorul Christopher Isherwood (A Single Man, The Berlin Stories) și  artistul Don Bachardy este subiectul acestui documentar din 2007. Cum accepta Hollywood-ul un gay romance într-o vreme în care homosexualitatea era un subiect tabu? Filmul încearcă să răspundă la această întrebare.

Chris & Don: a love story TRAILER

Word is Out

În acest documentar din 1977, un grup variat de gay și lesbiene vorbesc deschis despre relațiile lor, stereotipurile de care s-au bătut de-a lungul timpului, și cum le-a schimbat viața coming out-ul. Personajele provin din medii diverse, de la foști membri ai armatei, muncitori, un cineast sau un travestit. Reprezintă mai multe rase, etnii și sunt de vârste diferite.

Word is Out EXTRAS

Paris is Burning

Documentarul din anul 1990 este un clasic în viață. Regizorul Jennie Livingston reușește să surprindă scena drag queen-ului din New York, o lume colorată, flamboaiantă, un spectacol în sine. Conține interviuri cu performeri ca: Willi Ninja, Pepper LaBeija sau Dorian Corey. Desigur, în spatele rochiilor, al machiajului sau chiar al bucurie de a trăi se ascund drame. Acestea sunt însă evocate cu discreție și tact.

Paris is Burning TRAILER

Portrait of Jason

Documentarul lui Shirley Clarke a fost filmat într-o noapte din 1966 la un hotel.
Protagonistul, Jason (născut Aaron Payne, 1924-1998), erou picaresc și hustler, ține tot filmul în mâinile lui. Cocktail pentru trup și suflet, cu ingrediente tabu ca rasa, sexualitatea sau sexul, Portrait of Jason este un must see.

Portrait of Jason EXTRAS

La bocca del lupo

Un documentar multipremiat: în anul 2009, a câștigat premiul FIPRESCI pentru cel mai bun documentar la Festivalul de la Toronto și Premiul Orașului Torino. In 2010, la Berlin, a luat  Premiul pentru cel mai bun documentar. Regizorul Pietro Marcello se apropie de stilul lui Joao Pedro Rodrigues sau Apichatpong Weerasethaku pentru a spune povestea unui italian, Vincenzo Motta sau Enzo, care ispășește o condamnare. Acolo, se îndrăgostește de transexualul Mary Monaco, care îi promite să-l aștepte până iese din pușcărie. Doar că atunci când se întâmplă acest lucru, Enzo descoperă că Mary este dependentă de heroină.

La moartea ei, în anul 2010, Marcello a declarat: Mary se ne è andata, di lei rimane un ritratto di infinita dolcezza, perchè forte come la morte è l’amore, e Mary sarà sempre con noi. (Mary a plecat dintre noi, dar ne rămâne în memorie ca o persoană de o infinită gingășie, pentru că, la fel de puternică precum moartea, este iubirea, iar Mary va fi mereu cu noi)

La bocca del lupo TRAILER

Tongues untied

Documentarul din 1989, regizat de Marlon Riggs, (1957-1994) vorbește, în cuvintele cineastului, despre un subiect tabu pentru America, mai precis comunitatea afro-americană gay, un soi de racial politics. Interesant, comedianul Eddie Murphy apare ca personaj ce face glume homofobe. Tongues untied a luat premiul pentru cel mai bun documentar la Berlin.

Tongues Untied TRAILER

Saint of 9/11

Sir Ian McKellen narează portretul lui Father Mychal Judge, preot al capelei Pompierilor din New York care s-a luptat cu propria sexualitate, s-a dedicat misiunii sale, dar a avut de luptat și cu alcoolismul. Judge a decedat la 9/11 în timp ce ajuta răniții. De prejudecăți rămâne să ne salvăm fiecare.

Saint of 9/11 TRAILER
Titlu radiodocumentrar