A doua ediție a proiectului Be-Brașov s-a încheiat și invită publicul să descopere arhiva emoțională a orașului Brașov, care a fost alcătuită în urma atelierelor de film, fotografie, teatru sonor documentar și grafică, pe platforma be-brașov.docuart.ro.

Proiectul desfășurat de Asociația Docuart în lunile septembrie și octombrie au însemnat peste 40 de ateliere creative pe care profesioniști din industria artelor vizuale și performative le-au condus în încercarea de a ilustra și reda spații valoroase din Brașov cu ajutorul memoriei afective a membrilor comunității care îi parcurg zilnic străzile.

Tema din această ediție a fost arhitectura iar cursanții au ales ca teme în creațiile lor superba casa dată cadou de însuși Brâncoveanu fiicei sale sau bijuteria arhitecturală sub numele Sinagoga Albastră; Vila Tuscullum, construită de tatăl lui Sextil Pușcariu dar și altele. De asemenea, lucrările sub formă de monolog vorbesc despre captivantele povești aleCetățuii Brașovului, Porții Ecaterina, Cerbului Carpatin, Turnul Alb sau Sinagogii Albastre.

Arhiva emoțională rezultată în urma atelierelor, găsite astăzi pe website, arată publicului creațiile celor câteva zeci de tineri participanți ce readuc trecutul în prezent într-o estetică originală. Brașovul, în toată splendoarea sa, vă este prezentat sub forma unor cadre în mișcare, sau a unor instantanee, afișe, povești sub formă de monologuri în limba română și germană.

Aceste istorii subiective privind orașul Brașov au fost prezentate printr-o abordare participativă și multidisciplinară, pe parcursul a două zile, într-un spațiu emblematic „minitehnicus Modern” care vizează legătura dintre antropologie și cultură.

Prin toate cele patru cursuri, am încercat o recuperarea unei mici istorii locale, a unor povești colective a vecinătății din cartierele brașoveneavând la bază material de documentare. Ne bucurăm că alături de noi, coordonatorii, cursanții au descoperit și ei microistorii locale pe care le-am împărtășit în mediul online, prin platforma dedicată proiectului, be-brasov.docuart.ro”, spune Daniela Apostol, coordonator al cursului de film documentar.

Printre ceilalți coordonatori ai proiectului se află și: Celina Nițu, regizoare de teatru, Mirona Radu, regizoare de film și cineastă, Karla-Maria Broșteanu, expert în comunicare și designer grafic.

Pe aceeași platformă, începând din acest an sunt disponibile o serie de mini interviuri realizate cu scopul de a recupera o parte din istoria orașului Brașov sub numele „Bulina pentru memorie”, denumire care face analogie la primul ziar brașovean din 1838 „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”.

Proiectul, realizat de Asociația Docuart și cofinanțat din bugetul Municipiului Brașov, se desfășoară în contextul unei continue migrații a populației, dar și în căutarea educației continue non formală. Be-Brașov este gândit ca o hartă a memoriei afective, maparea acesteia punând accent pe moștenirea culturală lăsată generațiilor. 

Mai multe detalii pe www.be-brasov.docuart.ro

Titlu radiodocumentrar