E vară, consumul de aer condiționat, de bere și de thrillere crește exponențial. Dacă reușiți să vă desprindeți de lecturile de plajă sau de smart phone-uri, vă sugerez o îndeletnicire 100% legală: o călătorie low buget pe Amazon (site-ul, nu fluviul) ca să pescuiți unele dintre cele mai bune documentare despre crimă făcute vreodată. Abonamentul merită, pentru că Amazon găzduiește câteva dintre cele mai captivante și mai frisonante producții „based on real facts”. Capodopere, chiar.
A Murder in the Park (2015)
Anthony Porter se afla la nici 48 de ore de execuția pentru o dublă omucidere, atunci când descoperirile făcute de câțiva jurnaliști de la Universitatea Northwestern au provocat confesiunea unui alt bărbat din Chicago pe nume Alstory Simon. Porter a fost exonerat și Simon a intrat la închisoare. Însă captivantul A Murder in the Park se termină cu o întoarcere de situație atât de neașteptată, încât sfârșește prin a ne pune la test toate certitudinile pe care le-am strâns până atunci. Un twist demn de un roman de Agatha Christie.
▸Link Amazon
Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008)
Avertisment: nu vă uitați la acest documentar în public (eu am făcut-o la birou, și am regretat amarnic), pentru că veți plânge mult, vă garantez. Până și trailerul îți stoarce lacrimi. Premiza: un bărbat este ucis de fosta iubită care, la acel moment, era gravidă cu fiul lui. Prietenul cel mai bun din copilărie al victimei decide să facă un film pentru a i-l prezenta lui Zachary, copilul, pe tatăl pe care acesta nu l-a cunoscut. Dar, în ciuda intenției originale a lui Kurt Kuenne – o înviere a prietenului său prin intermediul imaginii – proiectul se transformă într-o adevărată poveste criminală dublată de o dramă legală pe cât de intensă, pe atât de devastatoare. S-a tot spus despre film că e o condamnare a indolenței justiției canadiene, dar puțini au subliniat că ne arată cum ideologia ultra-progresistă tratează mai blând agresorul decât victima.
▸Link Amazon
The Central Park Five (2013)
Acest documentar din 2012 e coregizat de legendarul Ken Burns împreună cu fiica sa Sarah Burns și cu soțul ei David McMahon și re-analizează cazul alergătoarei din Central Park, cel în care cinci adolescenți de culoare au fost condamnați de răpirea și de asaltarea brutală a unei tinere banchere pe nume Trisha Meili. Condamnările au fost anulate în 2002, după care bărbații au depus o plângere împotriva orașului New York pentru discriminare rasială și acuzare malițioasă. Documentarul care urmărește nu doar cazul, ci și furtuna mediatică care l-a înconjurat, a primit un premiu Peaboy.
▸Link Amazon
Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996)
Primul dintr-o serie de trei documentare, Paradise Lost dezvăluie istoria așa numitului „trio din Memphis-ul de vest”, trei adolescenți din Arkansas care au fost condamnați în urma unor dovezi plăpânde și care, mai târziu, au fost exonerați de uciderea și de mutilarea a trei băieți. Documentarele nu-și propun, neapărat să schimbe lumea (se mulțumesc să modifice mentalități), dar aici avem unul dintre rarele cazuri extraordinare în care a salvat vieți. Seria a dus, practic, la eliberarea inculpaților. În plus, a reușit să capteze potretul unei comunități sudiste impregnate de obsesii sataniste și să arate cum dovezi dubioase duc la verdicte și mai dubioase.
▸Link Amazon
The Thin Blue Line (1988)
Documentarul din 1988 al lui Errol Morris spune povestea lui Randall Dale Adams, un texan condamant la moarte pentru o crimă (uciderea unui polițist) pe care n-a făcut-o. Filmul lui Morris a fost influent nu numai din punct de vedere stilistic (mă refer la felul original în care a reconstruit episodul crimei), dar a zguduit din temelii și sistemul penal american: în anul în care filmul a fost lansat, cazul a fost redeschis și Adams a fost eliberat din închisoare.
▸Link Amazon
Into the Abyss (2011)
Documentarul lui Herzog din 2011 nu pierde timpul cu descrierea grafică a triplului omicid din 2001 din Texas. În schimb, portretul condamnatului la moarte Michael Perry se concentrează asupra momentului în care acesta „se uită în abis”, adică își contemplează propria execuție. Inițial, Herzog a intenționat să includă interviuri și cu ceilalți condamnați la moarte, dar s-a decis să păstreze doar povestea lui Perry. Restul interviurilor au fost editate și acum alcătuiesc miniseria TV On Death Row, lansată la un an după film.
▸Link Amazon
Without Charity (2013)
În toamna lui 2000, regizorul Paul Lyzun pleacă într-o călătorie prin Indiana rurală. Acolo, trei muncitori constructori au fost uciși cu brutalitate în timp ce lucrau la o casă de lux. În căutare de răspunsuri, poliția descoperă că o tânără pe nume Charity Payne ar putea fi liantul între crime. A fost ea doar o unealtă sau chiar mintea criminală? Dacă Charity n-ar fi existat, toată tragedia s-ar mai fi întâmplat?
▸Link Amazon
Crazy Love (2007)
„Dragostea e oarbă” e o zicală bizar de potrivită atunci când vine vorba de straniul caz al lui Burt și Linda Pugach. Povestea lor de dragoste e mai stupefiantă decât orice telenovelă scrisă de un scenarist beat&delirant, pentru că sfidează orice logică și raționament și, chiar, legalitate. Acest documentar vă va întoarce pe dos și vă va induce o stupoare greu de scuturat.
▸Link Amazon
Capturing the Friedmans (2003)
O familie tipică din Long Island se destramă atunci când tatăl și unul dintre fii sunt acuzați de molestarea unui copil. După ce în casa lor se găsește un maldăr de pornografie infantilă, autoritățile devin preocupate că Arnold Friedman, care ani buni a predat lecții de computer copiilor, la el acasă, i-ar fi putut abuza. Povestit în mare parte prin intermediul unor clipuri home video, în timp ce Arnold și fiul său, Jesse, așteaptă procesul, Capturing the Friedmans e o descindere neliniștitoare în psihicul unei familii în criză, dar și un reminder al ușurinței cu care procesul justițiar se poate corupe.
▸Link Amazon
Brother’s Keeper (1992)
Frații Ward, niște fermieri semi-analfabeți, trăiau la marginea societății undeva la periferia New York-ului. Atunci când, în 1990, unul dintre frați a fost găsit mort și celălalt a fost acuzat că l-a ucis, presa a năvălit asupra cazului, hotărâtă să-i descrie pe frații Wards ca pe niște țărănoi periculoși. În ciuda faptului că trăiau izolați de comunitate, cei doi au fost apărați cu îndârjire de localnicii plini de resentimente față de snobii care le invadau orașul dar, pe bună dreptate, și de suspiciuni în legătură cu tratamentul aplicat fraților de către poliția din afară zonei.
▸Link Amazon
Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992)
Publicul o cunoaște pe Aileen Wuornos din Monster, pelicula pentru care Charlize Theron a obținut un premiu Oscar. Dar sunt multe lucuri lăsate deoparte de film, pe care acest documentar, laolaltă cu predecesorul Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer , le dă la iveală. Deși Wuornos a fost, fără îndoială, vinovată de crime oribile, regizorul Nick Broomfield ne prezintă o femeie complet desprinsă de realitate a cărei execuție pare să fi fost orchestrată pentru motive ce rezidă în afara justiției.
▸Link Amazon