Poate nu e deloc o întâmplare că romanul universal al adolescenților, cu Holden în rolul principal, încă prinde și astăzi. Autorul lui, JD Salinger, a început să scrie pe când era un puști. Iar în 1940 publica nuvela The Young Ones. Am văzut că romancierii au empatizat cu una dintre cele mai complicate vârste ale omului. În ce măsură și-au făcut temele documentariștii? Cine s-a înhămat să filmeze adolescența? Încercăm să aflăm în rândurile de mai jos.

THE ALCOHOL YEARS (2000)
Regizoarea britanică Carol Morley a început să bea la 16 ani. A urmat o perioadă în care Bachus a făcut legea. Apoi a plecat pentru 12 ani din orașul natal, Manchester iar când s-a întors a vrut să o înțeleagă pe adolescenta Carol și pe cei din generația ei. Așa că a dat un anunț într-un ziar local. Ce a urmat? Un portret al îmi înec adolecența în pahar.

The Alcohol Years - Trailer

HOOP DREAMS (1994)
Două visuri. Doi liceeni americani care vor să facă saltul cel mare și să devină baschetbaliști. Toate obstacolele sunt urmărite cu subtilitate în acest documentar semnat de Steve James și aplaudat la Sundance.

Hoop Dreams - Trailer

PARIS IS BURNING (1990)
Când vine vorba despre obsesii recunosc că documentarul acesta pur și simplu arde la fel de fiecare dată. Numiți-l indie, dar cea a reușit să facă Jennie Livingston, să surpindă scena drag din New Yorkul anilor 80, mi se pare demn de (re)vizionat. Așa s-a născut…voguing-ul, iar cei care au dat tonul erau teens.

PARIS IS BURNING Trailer

TREETWISE (1984)
Documentarul lui Martin Bell s-a născut întâmplător,  în timp ce regizorul se afla la Seattle pentru o surprinde în imagini adolescente care practicau cea mai veche meserie din lume sau pentru a surprinde lumea hustlerilor. Doar că ceea ce părea la început izolat s-a dovedit a fi un fenomen, iar cuvântul care descrie cel mai bine starea pe care ne-o lasă Treetwise este disperare. Pe coloana sonoră îl veți recunoaște pe Tom Waits.

TREETWISE Trailer

PUTIN’S KISS (2012)
Un documentar ca o alarmă, în regia Lisei Birk Pedersen, acesta urmărește experiența Mashei Drokova, o activistă adolescentă care îl idolatrizează pe Vladimir Putin. Ea este înscrisă în mișcarea de tineret Nashi.  Doar că atunci când prietenii ei jurnaliști devin victime ale regimului, ea este obligată să se gândească la amurgul idolilor.

PUTIN’S KISS Trailer

THIS AIN’T CALIFORNIA (2012)
Regizorul Martin Persiel ne propune un documentar în stil german. Filmul este, de fapt, portretul unui adolescent rebel de pe scena skaterilor din Berlinul de Est, anii 80. Personajul negativ este Securitatea germană, altfel spus STASI.

THIS AIN’T CALIFORNIA Trailer

AMERICAN TEEN (2008)
Un soi de American Pie, evident mai puțin superficial, pleacă de la o premisă interesantă. Aceea că termenul de “teenage” este o invenție, cum altfel, americană. În tot cazul, regizoarea Nanette Burstein îi pune în centrul atenției pe cinci adolecenți din orașe mici, deissgur nu vor lipsi prințesa, tocilarul sau rebelul. Sunt acestea simple prejudecăți sau reprezintă tipologii pe bune?

AMERICAN TEEN Trailer

BOWLING FOR COLUMBINE (2002)
Documentarul provocator al oscarizatului Michael Moore analizează obsesia americanilor pentru deținerea de arme și încearcă să privească masacrul de la liceul Columbine, din 1999, din prisma numărului tot mai mare de crime violente. Moore sugerează că există o cultură a fricii pe care adolescenții americani o resimt tot mai acut. Aș îndrăzni să spun că tragediile ulterioare i-au cam dat dreptate regizorului.

BOWLING FOR COLUMBINE Trailer

VILLAGE AT THE END OF THE WORLD (2012)
În mica comunitate Niaqornat, Groenlanda, care înseamnă cumva ironic Țara oamenilor, singurul adolescent din 59 de locuitori păstrează legătura cu cei de vârsta lui prin intermediul internetului. Doar că nu suficient. Așa că într-o zi decide să se relocheze. Un documentar semnat de Sarah Gavron and David Katznelson care meriă urmărit.

VILLAGE AT THE END OF THE WORLD Trailer

WHATEVEREST (2013)
Este un mockumentar prezentat ca un documentar și vrea să răspundă la întrebarea ce faci când ești tânăr, creativ și nu găsești pe cineva la fel decât la mare distanță? Desigur, postezi aproape totul pe internet.

WHATEVEREST Trailer
Titlu radiodocumentrar