Hip Trip Travel Film Festival, singurul festival cu tematica explorării și a călătoriei din România, este dedicat tuturor celor care apreciază documentarele (dar și filmele de ficțiune) ce propun o ieșire din cotidian, descoperirea unor locuri şi culturi noi, tentația de a pleca în lume cu un rucsac în spate. Am scrutat oferta şi m-am oprit la trei recomandări:
„Looking for Exits” („Ellen Brennan – Femeia Pasăre”) este un documentar realizat de Kristoffer Hegnsvad în 2015 și o are în centru pe Ellen Brennan, una dintre cele mai cunoscute practicante a sportului extrem wingsuit base jumping (zbor într-unn costum special cu aripi) din lume. Pentru acest hobby periculos și incitant a fost supranumită „femeia-pasăre”; Brennan se aruncă de pe cele mai înalte stânci ale masivului Mont Blanc, reușind să atingă viteza de 240 km/h în picaj, hipnotizându-și spectatorii cu zborurile ei pline de curaj. Regizorul îi captează universul interior, împărțindu-și documentarul portret în capitole pentru a structura afirmațiile acesteia (capitole urmate de titluri ce punctează metaforic anumite trăiri sau stări), creionându-i relațiile cu celelalte persoane, sentimentele pe care le are atunci când practică acest sport sau conversațiile personale despre prietenii ei care au murit în timpul zborului. Cele mai cutremurătoare secvențe sunt cele de la final, când Brennen se aruncă de pe una dintre stâncile de pe Mont Blanc, în timp ce în spatele unui gard se află turiști și fani care asistă uimiţi la spectacolul vizual-aerian al sportivei.
„Socotra, la Isla de los Genios” („Socotra, the Island of Djinns”) e un documentar realizat în 2015 de Jordi Estava pe Insula Socotra, aflată în Oceanul Indian. Insula Socotra este un loc legendar la marginea lumii cunoscute, despre care mulți navigatori au spus că este înspăimântător, cu ţărmuri periculoase și furtuni feroce. Despre Socotra se mai spune că ar fi încărcată cu puteri miraculoase și că ar fi fost căminul legendarei păsări Pheonix. Firul narativ al documentarului îi urmărește pe călătorii care străbat insula pe cămile, rememorează legende în limba socotri, derivată din cea străveche vorbită în Regatul Saba și se întâlnesc cu ultimul sultan al Socotrei, Ahmed Afrar, ce se înhamă la povești tragice legate de tatăl său. Filmat alb negru (mai mult mister), documentarul capătă valențe etnografice și fantastice, iar apariția personajelor pe care camera le urmărește creează un soi de poveste prin propriile lor amintiri și legende. Ce e cu adevărat interesant este că documentarul surprinde ideile locuitorilor și dezacordul pe care îl au cu lumea actuală, cea contemporană (de pildă, faptul că femeile pe vremea sultanului nu trebuiau să stea acoperite, iar acum nici n-au voie să-şi arate faţa). Filmul documentează atât existența acestor persoane, obiceiurile și tradițiile lor, cât și poveștile despre oamenii „djin” (în tradiția islamică se spune că spiritul poate lua forma unui om sau a unui animal și are o putere supranaturală asupra ființelor umane) pentru o evadare autentică din real.
„Brothers” este un documentar norvegian realizat de Aslaug Holm ce captează povestea a doi frați, Markus (14 ani) și Lukas (11 ani) care trăiesc într-o casă veche din centrul lui Oslo (vacanțele de vară ale celor doi băieți au loc pe insula Smøla, locul în care mama lor copilărise). Intenția documentarului pornește de la însăși mama lor, Aslaug Holm, cineasta care, timp de opt ani, a documentat relația dintre cei doi frați, înregistrând copilăria și adolescența lor, ceea ce ne aminteşte în multe momente de filmul de ficțiune al lui Richard Linklater, „Boyhood”. Documentarul trimite cu gândul la privirea universală și, în același timp, detaliată a lui Jonas Mekas şi îmbracă forma unui video jurnal prețios în care surprinde ceea ce este deja în fața ochilor, adică existența copiilor ei și micile plăceri ale vieții pe care le descoperă împreună. Filmul este plin de secvențe poetice ce acționează pe post de flash-uri iar structura și estetica filmului conturează un coming-of-age plin de inocență cu amintiri în detaliu, unde cineasta vorbește atât despre rădăcinile familiei, cât și despre sfârșitul unei perioade din viața ei, sfârșitul unei „ere” personale.
Hip Trip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 27-30 octombrie la cinemateca Union și Eforie din București.