Este singurul român care are o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame. Jean Negulesco s-a născut în 1900 la Craiova. Când era doar un adolescent, a părăsit țara și s-a mutat la Paris, acolo unde și-a făcut o carieră că scenograf și pictor în anii 20. Ca să se întrețină singur, noaptea spăla vase în restaurate, iar ziua vindea schițe și picturi. În Parisul interbelic se împrietenește cu artiști ca Brâncuși, Modigliani sau Soutine.

A ajuns în Statele Unite în 1927 pentru o expoziție de pictură… și n-a mai plecat. A fost sedus de strălucirea hollywoodiană și a intrat în cinema pe ușa din dos a filmelor de serie B, cu buget redus, unde era asistent de regie. În 1936, Negulesco a regizat un lungmetraj, Cash Donovan, în parteneriat cu regizorul William Nigh. Singapore Woman, din 1941, a fost primul film realizat singur. Între timp, a scris scenarii pentru comedii cu Stan și Bran.

Marilyn Monroe, Sophia Loren sau Lauren Bacall își doreau să apară în filmele lui. În 1944, regizorul ajunge la maturitatea artistică cu un filmul noir , The Mask of Dimitrios. Revista Daily Variety îl descria drept „una dintre cele mai strălucite drame polițiste făcute vreodată”.

Prezentat de Virgil Aioanei
Cofinanțat de AFCN și MCIN

Titlu radiodocumentrar