O femeie nobilă care si-a iubit la fel de pătimaş şi ţara şi familia. A regretat că n-a făcut politică, dar aşa erau vremurile: femeilor li se îngăduia doar sfera privată. Însă asta n-a împiedicat-o să aibă un impact puternic în România sfârşitului de secol XIX.

Sabina Cantacuzino s-a născut într-o familie de vază, ca al doilea copil al politicianului liberal Ion C. Brătianu și a Piei Brătianu. În 1885, s-a căsătorit cu medicul Constantin Cantacuzino; în memoriile sale povestește momentul în care tatăl ei a chemat-o și i-a spus: „Ți-am găsit un bărbat.”

Chiar dacă și această căsătorie, ca aproape toate în epocă, era dictată de interese de familie și nu de sentimente, ea a lăsat să se-nțeleagă că s-a îndrăgostit de soțul ei și a fost fericită alături de el.

În momentul prăbușirii frontului din Muntenia în timpul Primului Război Mondial, Sabina, mama sa și alte doamne din familia Brătianu au luat decizia curajoasă de a nu pleca în refugiu în Moldova. Îşi doreau să fie un exemplu pentru români, deși riscurile arestării lor ca membre ale unei familii ostile germanilor erau mari.

Prezentat de Virgil Aioanei

Cofinanțat de AFCN și MCIN

Titlu radiodocumentrar