Esența artei propusă de Christo și Jeanne-Claude este aceea de a crea ”obiecte” frumoase temporare, de mari dimensiuni, vaste  gândite pentru  anumite  locații  în aer liber.  Adesea au  fost asimilați unui curent  de gândire populist, cei doi fiind de părere că oamenii ar trebui să aibă experiențe artistice intense și memorabile  în afara muzeelor. În caz contrar, nu există un scop rațional pentru proiectele lor. Ele nu satisfac nevoile noastre practice. Nu sunt invocate cauze. Proiectele sunt propriul motiv de a fi, fiind asimilate unui curent de la sfârșitul secolului XX în care libertatea artistică absolută este  definitorie. Christo și Jeanne-Claude se confruntă cu ceea ce există cu ceea ce ei singuri au considerat că poate exista dramatic și frumos. Prin urmare, arta lor este rezultatul inteligenței și intuiției estetice adăugate mediului natural și construit. Putem înțelege demersul lor  doar atunci când am experimentat direct proiectele care au o puternică încărcătură poetică.

Cărarea pe apă / Walking on Water
Regia Andrey M Paounov
2018/100 min

După zece ani de la moartea  soției și partenerei sale,  Jeanne-Claude, Christo își propune să realizeze, The Floating Piers, un proiect pe care l-au conceput împreună cu mulți ani înainte. Documentat cu acces necenzurat la Christo și la echipa sa, Walking on Water prezintă un veritabil document cinematografic al procesului de lucru și de creație a lui Christo, de la începuturile până la finalizarea ultimei sale instalații de artă de mari dimensiuni. Filmul ia privitorul într-o călătorie intimă în lumea lui Christo, nemijlocit de interviuri, înregistrări creionând portretul unui personaj care plasează în mod deliberat experiența aproape  viscerală peste orice formă de demagogie.

Și totuși, acest portret intim al unui bărbat care urmărește un vis se întâmplă pe fundalul unei nebunie epice  generale – de la relațiile complexe care se îmbină între artă și politică de stat, de la inginerie, provocări și coșmaruri logistice, la forța pură a naturii, surprinsă prin cadre aeriene uluitoare. Pe măsură ce privim visul  care se desfășoară, vom cunoaște omul îl urmărește – Christo.

CHRISTO (născut în 1935 la Gabrovo, Bulgaria) și regretata sa soție Jeanne-Claude (născută în 1935 la Casablanca, Maroc, decedata în 2009, New York, SUA) au creat unele dintre cele mai impresionante lucrări ale secolele XX și XXI. Cei doi artiști și-au început colaborarea în 1961. Proiectele lor includ: Wrapped Coast, Little Bay, Australia, 1968–69; Valley Curtain, Rifle, Colorado, 1970–72; Running Fence, Sonoma and Marin Counties, California, 1972–76; Surrounded Islands, Biscayne Bay, Florida, 1980–83; The Pont Neuf Wrapped, Paris, 1975–85; The Umbrellas, Japan–USA, 1984–91; Wrapped Reichstag, Berlin, 1971–95; Wrapped Trees, Riehen, Switzerland, 1997–98; The Gates, Central Park, New York, 1979-2005; and The Floating Piers, Lake Iseo, Italy, 2014–16. Munca lor este reprezentată în muzee și galerii de pe tot globul, inclusiv în celebrele muzeele Guggenheim și Metropolitan – New York, Tate – Londra și Centrul Pompidou -Paris.

Titlu radiodocumentrar