Ne-am folosit de ultimele 6 primăveri pentru a obișnui publicul din țară cu filmul documentar românesc. Experiența acestor ani se traduce prin peste 400 de proiecții de documentar, 43 de vizite în orașele din țară și peste 50 de întâlniri cu regizorii în sesiunile de Q&A. Anul acesta, pandemia a împiedicat (și) a VII-a ediție de Caravana Docuart. Acum iată-ne reluând proiectul Caravanei, în perioada august – septembrie 2020, prin proiecții în aer liber. Vă invităm să ne urmăriți pentru mai multe detalii.

În zilele de 22, 23 august 2020 vom desfășura la Palatul Mogoșoaia proiectul Caravana Docuart-Libertate30. Libertate30 este un proiect cinematografic dedicat comemorării celor 30 de ani de la căderea comunismului.

Prin acest proiect, timp de două seri, ne propunem să arătăm perspective diferite asupra realității evenimentelor din 1989 prin film documentar și prin dialoguri deschise cu regizorii ce au rolul de contribui la înțelegerea cât mai multor fațete ale istoriei noastre comune.

 „Îmi doresc spectatori tineri care au întrebări. Îmi doresc o confruntare amiabilă după proiecție. Îmi doresc să plecăm mai bogați acasă. Îmi doresc să nu treacă istoria pe lângă noi. Și noi să fim cu privirea în altă parte. Îmi doresc ca «Degeaba» să fie doar titlul unui spectacol de poezie și muzică”, spune Cornel Mihalache, regizor. Acesta va fi prezent pentru o sesiune de Q&A.

Pe 22 august, la ora 20:30, prima seară de proiecții, aduce două documentare care aduc o perspectivă diferită asupra evenimentelor de la 1989 și prezintă starea de spirit din zilele imediat următoare, DE CRĂCIUN NE-AM LUAT RAȚIA DE LIBERTATE (Cătălina Fernoagă și Cornel Mihalache, 1990), sau, prin filmul semnat de Andrei Ujică și Harun Farocki: VIDEOGRAMELE UNEI REVOLUȚII (Germania, 1992), o analiză a rolului televiziunii în timpul revoluției (perioada 19-25 decembrie 1989).

Pe 23 august, la ora 20:30, proiecțiile din aer liber se vor încheia cu documentarul lui Șerban Georgescu, JURNALUL FAMILIEI -ESCU, o călătorie în spațiu și timp în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au unit dar ne-au și dezbinat în ultimii 100 de ani. Șerban Georgescu va fi prezent pentru întâlnirea cu publicul.

Libertate30 este un eveniment comemorativ, necesar într-un context național în care efectele comunismului sunt încă resimțite. O mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente.

Libertate30 lasă intrarea liberă și este organizat cu respectarea măsurilor de prevenire Covid-19.
Proiectul este organizat de Docuart, cofinanțat de Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineastilor din România, partener Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești”

Titlu radiodocumentrar