Asociația Docuart cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei anunță a doua ediție de Caravana Docuart. Evenimentul cultural are ca scop promovarea producțiilor cinematografice declarate câștigătoare la București Docuart Fest 2014.

Cinematografia furnizează bunuri culturale unice, împletește formele cele mai frumoase de artă și cucerește oamenii din fața ecranelor. Mai mult, îi îmbie să privească la lumea de dincolo de camerele de filmat și deseori îi prinde negreșit acolo. Diversitatea, permisivitatea și creativitatea filmului strâng “adepți”, pasionați, cineaști dedicați, dornici să lucreze și să se exprime prin acest mijloc. Studenții care umplu rândurile facultăților de profil sunt implicați și împinși de la spate de plăcerea cinematografiei în sine, dar din păcate trași în jos de lipsa de atenție, ajutor practic și îndrumare în afara sistemului educațional. Pentru a-i ajuta să se descopere și pentru a-i descoperi noi, la rândul nostru, am inițiat proiecte în care ei sa își arate priceperea și potențialul de măestrie cinematografică.

Asociația Docuart, organism care se dedică filmului documentar românesc, a adus în cadrul București Docuart Fest, desfășurat în octombrie 2014, tineri din toate colțurile țării, participanți în cadrul secțiunii studențești a festivalului, iar la început de primăvară pleacă mai departe cu ei și realizările premiate ale acestora în Caravana Docuart 2015. Avântul oricât de mic ce le poate fi dat și includerea, dar mai ales familiarizarea lor cu evenimentele de gen, îi formează și le dă șansa să urce scara pe care au pășit figurile reprezentative contemporane. Întreg ciclul trebuie păstrat și favorizat, talentele noi recunoscute și apreciate pentru a conserva în timp nu doar cultura, ci implicit și calitățile autentice ale unui popor conștient de scara sa valorică.

Într-un timp în care numeroase produse culturale au intrat în atenția oamenilor, obișnuindu-i cu specificul lor, este des neglijată formarea celor noi și grija pentru insuflarea valorilor corecte generațiilor care se pregătesc să intre în prim plan. Mediul cultural internațional este bogat, vast și tinde să ocupe o poziție fruntașă în atenția noastră în raport cu mediul cultural autohton. Lipsește preocuparea veritabilă pentru valorile naționale care nu răzbesc la nivelul înalt la care de cele mai multe ori stau ațintiți toți ochii. Tineri artiști români, înzestrați și dedicați, se pierd printre nenumăratele obstacole care le apar în drum. Așezate voit sau nu în calea lor, este cert că acestea împiedică implicit dezvoltarea fenomenului în ansamblu și micșorează paleta culturală la care avem acces.

Simultan cu formarea tinerilor artiști, trebuie acordată grijă și educării publicului, prin dezvoltarea gustului său pentru artă, cinematografie și încurajarea participării la evenimente culturale care să le deschidă orizontul și să îi învețe despre importanța teribilă a calității în detrimentul cantității. Odată asimilată și înțeleasă această idee, ierarhia în societate se stabilește în mod corect și odată cu interesul publicului, cultura va prospera și va aduce cu sine, în mod natural, creșterea nivelului și a mult discutatei și necesare calități.

Cât de curând vom reveni cu programul complet și lista orașelor unde vă așteptăm în lumea documentarelor.

Titlu radiodocumentrar