Premiera cinematografică “Pădurea” (R. Sinişa Dragin) s-a încheiat joi, 28 mai, cu puțin înainte de miezul nopții, în spatele ușilor de la Cinema Studio.

Cinematograful gazdă a primit peste 300 de invitați, printre cei care i-au trecut pragul numărându-se personalități din lumea filmului românesc și sârb, regizori, actori, jurnaliști, oameni politici și cinefili, toți înmânați de același interes cinematografic. Astfel că filmul documentar i-a adus împreună în aceeași sală de cinematograf pe actorul Marcel Iureș, veteranii fotbalului românesc Ladislau Bölöni și Miodrag Belodedici, profesorul Mircea Bunescu și ambasadorul Serbiei la București, Branko Brankovic.

Odată cu orele 20.00, rândurile sălii s-au umplut, iar pe scenă au urcat să ia cuvântul președinte al juriului UCIN, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, Academician Profesor Dr. Universitar Răzvan Teodorescu și Președintele Fundației Radu Bogdan, Mădălina Mirea. Sfârșitul proiecției i-a suprins pe spectatori în holul cinematografului, la discuții interminabile care au ținut încăperea plină preț de câteva ore, într-o atmosferă întreținută de zâmbete.

Premiera coproducției româno-sârbe, “Pădurea”, este primul eveniment din cadrul proiectului “Premierele Docuart”, un concept nou al asociației pentru film documentar românesc, prin care este vizată organizarea acestui gen de evenimente, pentru încurajarea și susținerea regizorilor, filmelor, industriei și culturii autohtone. În continuare, în cadrul acestor inițiative se pregătește să ia naștere și “Proiecțiile Docuart”, un proiect ce se desfășoară bilunar la Cinema Muzeul Țăranului, și care va avea încorporate, de asemenea, și sesiunile obișnuite în cadrul evenimentelor Docuart de întrebări și răspunsuri.

Evenimentul a beneficiat de intrare liberă și se înscrie în rândul manifestațiilor Docuart care încurajează facilitarea participării la acțiuni constructive și necesare românilor, indiferent de orice criteriu i-ar putea diferenția, în speranța că prin cunoaștere vom putea deveni exponenți de seamă ai culturii naționale.

Titlu radiodocumentrar