Docuart, organizează premiera cinematografică a documentarului “Pădurea”, realizat de Sinişa Dragin, în cadrul evenimentului “Premierele Docuart”. Acest eveniment se înscrie în seria de parteneriate ale asociației care are drept obiectiv creșterea publicului consumator pentru acest gen cinematografic.

Premiera “Pădurea”, găzduită la Cinematograful Studio din capitală, se numără printre evenimentele contemporane care promovează conținutul și produsele culturale românești. Coproducţia sârbo-română descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul “Crângul desfrunzit”. Conținutul devine pentru audiență mai mult decât o simplă lecție de istorie, tratând culisele unei povești rare într-un mod captivant și educațional. Acestea din urmă sunt totodată trăsăturile pe care Docuart le exploatează în încercarea de a ținti către receptivitatea oamenilor.

Premiat la Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN pentru film de televiziune, documentarul are în spate o poveste valoroasă pe care rar o poți auzi.

“Ideea a pornit din articolul din ziar scris de Radu Bogdan în 2005 “Pădurea lui Tito”. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui “principiu” important al naturii: efectul fluturelui. Am încercat să tratez subiectul în mod “natural”, adică am încercat să transform complexitatea lui în complexitatea filmului. Multiple relații între elemente, straturi și fire de poveste se “joacă” între ele, totul rezolvându-se abia la sfârșitul filmului”, spune regizorul filmului, Sinişa Dragin

Interesul pentru arta cinematografică, pentru cultura națională și valorile acesteia, primează în cadrul proiectelor marca Docuart, și vine să întâmpine nevoia pentru acest gen de manifestări. Sub cupola de inițiative ale asociației se regăsește un aspect comun: preocuparea pentru elementul rațional și spiritual care rezidă în noi, și care poate fi hrănit prin film documentar. În acest sens, oamenilor le sunt puse la dispoziție mijloace accesibile prin care să crească și să își lărgească orizontul cultural. Evenimentele și festivalul anual lasă intrare liberă, iar platforma online îi aprovizionează cu materiale scrise și documentare care nu percep taxă, fiindcă fenomenul cultural la care participăm cu toții este, de altfel, neprețuit.

  • Penelope Pope

    Este extraordinar ce faceţi. Am fost anul trecut la 3 zile de festival Docuart şi am văzut documentare excepţionale. Când se va desfăşura în acest an? Am observat că în seara aceasta, la MŢR, au prezenţi doar câţiva oameni în sală (să nu ne ghidăm după cele trei sute anunţate pe Facebook). M-aş bucura să pot ajuta cumva, prin promovare. Îmi doresc mult să văd sălile pline, nu-mi dau seama de ce în continuare astfel de evenimente cu un rol atât de important în educaţie la noi sunt primite aşa. Am văzut în schimb premiere fabuloase pentru filme extraordinar de proaste, cu echipe de o sută de oameni care se plângeau de lipsa unui buget suficient, după ce declaraseră deja câţi bani (prea mulţi!) înghiţiseră filmele.

    • docuart

      Îți mulțumim pentru cuvintele frumoase, dragă Penelope. Ne bucurăm pentru faptul că mesajul nostru e receptat așa cum ne propunem, așa cum l-am gândit de la bun început, și că încă de la prima ediție avem oameni alături. Cei care înțeleg ceea ce promovăm – idei și oameni cu substanță – și cei care simt ca noi și se exprimă asemenea nouă, sunt motivul principal pentru care continuăm sub această formă și încercăm să dăm viață unor manifestări – pentru ca în final să dăm viață unor sentimente mai bune tuturor care intră în realitatea noastră. Mulțumiri pentru ajutorul pe care ni-l oferi scriindu-ne. Toate cele bune și… sperăm să ne vedem la toamnă!

Titlu radiodocumentrar