Regia: Steve James, 1994

Hoop Dreams, povestea a doi jucători de basket de liceu e mai puțin despre sport, cât despre viața la periferia orașului și despre cum e să urmezi sfatul lui Aldous Huxley conform căruia «țelul unui om trebuie să-i întreacă puterile». Acest film are o structură dramatică care e la fel de captivantă ca o felie de ficțiune cu scenariu.

HOOP DREAM – VISE LA COȘ Trailer

Documentarul urmărește doi tineri de culoare din Chicago, pe William Gates și Arthur Agee, de la primul an de liceu și până la primul an de facultate, în timp ce încearcă să balanseaze baschetul de performanță cu presiunile școlare și familale. Celor mai multor filme despre sport le lipsește tensiunea rudimentară – la urma urmei, știm ce echipa va câștiga, oricât de multe obstacole i s-ar așterne în cale. Nu e și cazul cu Hoop Dreams, care prezintă un număr condensat de jocuri reale unde scorul e la fel de nescontat ca în evenimentele sportive reale. Dar filmul nu se adresează doar amatorilor de sport – e un documentar complex despre viață și provocările sale, atât în arenă cât și în afara ei. Dacă o singură replică ar putea sumariza lecțiile învătate de cei doi protagoniști, ea e cea spusă de William în camera sa studențească: „Oamenii îmi spun mereu, «Dacă ajungi în NBA, să nu mă uiți.» Eu zic: dacă nu ajung în NBA, să nu uitați voi de mine.”

Indie Talks: ‘Hoop Dreams’ 20th Anniversary Q and A

Textura bogată a acestei drame e cea mai mare calitate a sa (filmul a fost asamblat din peste 250 de ore de material filmat). Iluziile sfărmate ale lui William și Arthur sunt cu atât mai răvășitoare, cu cât nu sunt ieșite din imaginația fertilă a unui scenarist.”

James Berardinelli

20 de premii internaționale și o nominalizare la Oscar.

VOD: vimeo.com

Titlu radiodocumentrar