Un fel de cronică de expoziție: Life in the Lonely Woods by CrocodilePower@Mobius|Gallery|București

Povestea: Ce s-a întâmplat în pădurea fermecată în 2046? Totul a început de la un frumos și clasic romance virtual, el la capătul celălalt al lumii defrișate se pregătea pentru cea mai lungă călătorie, să o vadă pe ea, care locuia la Est de soare. S-au mutat împreună într-un complex rezidențial în Lonely Woods, era frumos, curat, plin de copaci cu crengi flourescente, cu creaturi stranii care aminteau de animalele despre care ei îi vorbise bunica, cu pârâie din fibră optică care colectează apa de ploaie.

Era un apartament cochet, un ecran mare făcea ca lumina roz  să se reverse în fiecare dimineața pe geamul din bucătărie, ca mai apoi seara, luminițe verzui să intre pâlpâind în living cu un zgomot asemănător ventilatoarelor vechilor PC-uri de tip i7. Aveau și un papagal ale cărui baterii trebuiau schimbate aproape săptămânal. Își făcuseră un adevărat ritual domestic, în fiecare seară ieșeau pentru scurte plimbări în „pădure”, se așezau pe băncuțele pentru levitație dotate cu măști de oxigen și ascultau îmbrățișați ciripitul dronelor, în cea mai mare parte japoneze sau rusești.

Personajele:

The Selfie Maker: Umanoid hibrid cu pielea prea albă de la supraexpunere la lumină artificială, cu vestimentație trashy-cool a dezvoltat o relație de hiperdependență față de camera frontală a telefonului mobil. De fapt așa explică și reumatologii apariția în ultimul deceniu a patru extra vertebre cervicale la această specie.

Această adăpare anatomică reprezintă de fapt faza finală a nevoii de auto-prezentare socială continuă care a înlocuit vechiul obicei, neproductiv de altfel, practicat de foștii pământeni, de dialog interior. Această specie habitează în mod constant mediile online este caracterizată de indivizi solitari și prezintă comportament de tip anxios.

Ecce Homo Spațial: Levitează răstignit de gravitație în spațiul interplanetar după ce a fost expulzat de pe Terra sub forma unui container cu deșeuri ne-biodegradabile.

Este materia gata flagelată pe care lumea, de aici de pe Pământ, o propune spre „Judecată” unui Ponțiu Pilat universal. Poartă spre ani lumină suferințele și bucuriile noastre de consumatori de snack-uri împachetate în plastic lucitor până când cineva cu spirit civic de printr-o altă galaxie îl va arunca într-o pubelă sub forma unei găuri negre.

Epilog:

Despre o lume poluată de produse, despre lumea în care deja am  făcut niște pași, în care totul este relativ, despre lumea care trăiește zi de zi în apartament cu  pisica  lui Schrödinger, iar finalul poveștii se schimbă în funcție de fiecare privitor este expoziția: Life in the Lonely Woods.

Lucrările reprezintă de fapt o oglindă, ireală acum, utopică, încă, a realității care ne așteptă după colț, după următorul val gravitațional.

Life in the Lonely Woods pune în imagine procesul de adaptare cu transformările la nivel uman (fizic și mental), dar și de ecosistem ale societății postmoderne. Translația către virtual generează o serie de modificări  care afectează atât materia cât și personalitatea noastră, expoziția  prezintă de fapt o fază idilic-sarcastică, finală sau intermediară din acest proces. Spațiul acesta distopic devine din ce în ce o posibilitate a realului recurent.

Despre CrocodilePower:
CrocodilePOWER, fondat în 2011, este declarația artistică a lui Peter Goloshcapov, născut în 1982, la Moscova, și a Oxanei Simatova, născută în 1979, la Odintsova. Amândoi sunt educați la Moscova, la Academia Stroganov, Academia de Arte Industriale și Aplicate – Peter Goloschcapov – și la Art College of Memory of 1905 – Oxana Simatova. Amândoi primesc Premiul Ministerului Culturii din Rusia pentru Artă, Oxana Simativa în anul 2000 și 2002, iar Peter Goloshcapov în 2005, 2008, 2012. În 2012, CrocodilePOWER primește premiul Henkel. Participă la a IV- a Bienală Internațională a Tinerilor Artiști, Moscova, Rusia, 2014, la a 23-a Bienală Internațională de la Vallauris, Franța, 2014 și au o însemnată expoziție “Out of Range”, în 2015, la Muzeul de Artă Modernă din Moscova.
www.mobius-gallery.com

Titlu radiodocumentrar