Cinematografele au ajuns un loc aproape exclusiv pentru entertainment, iar locul de consum al documentarelor a rămas TV-ul și, din ce în ce mai mult, online-ul. Nume ca Netflix, Amazon, HBO Go sau, pentru cinefili, MUBI, sunt mai cunoscute decât sălile de cinema din orașul tău, dar există multe alte platforme VoD unde poți urmări filme documentare legal, gratuit sau plătind. Așa că am făcut o selecție cu cele mai relevante website-uri de acest gen.

 1. Doc Alliance (DAFilms)

Un proiect Made in Cehia, care e și cea mai dezvoltată platformă unde poți găsi exclusiv filme documentare, majoritatea europene. Prețul unui abonament lunar e 5 euro, pentru care poți vedea câte filme vrei, dar există constant și filme care pot fi vizionate gratuit.

Mai mult, dacă te abonezi la newsletter-ul lor, o să fii informat când vor rula pentru o durată limitată documentare nominalizate la festivaluri de profil – practic e unul din singurele locuri în care ești conectat în timp real la ce se întâmplă pe scena documentarului internațional.

2. Filmdoo

Nu e o platformă exclusiv cu filme documentare, dar au câteva zeci de filme de acest gen, printre care Wang Bing sau filmul lui Vlad Petri, București, unde ești?.

Se plătește per vizionare (pay per view).

3. Arte Boutique

Chiar dacă este deținut de canalul TV Arte, nu e doar cu filmele lor (poți să vezi, de exemplu, Sieranevada sau Comoara), însă are limite de proxy de țară. Dacă știi să depășești această barieră tehnică ai acces practic la toate filmele din arhiva lor. Adică le poți vedea, plătind.

Dar există și documentare care au adresabilitate către toate continentele (cum e, de exemplu, România, patru patrii a lui Alexandru Solomon) și nu trebuie să te complici cu schimbarea IP-ului.

4. Films & documentaires

O altă platformă mixtă, cu documentare și filme de ficțiune, dar cu o arhivă destul de vastă. Accesul la un film pe VoD este de 3 luni, timp în care poți revedea filmul de mai multe ori. Există și un abonament lunar, de 25 euro.

Împărțirea documentarelor, la fel ca la Arte Boutique, e tematică, ceea ce poate fi de ajutor dacă nu cauți neapărat un titlu specific.

5. Cinepub

În România au existat 2-3 inițiative de platforme VoD, ne-gratuite, dar n-au prea mers. Recent însă au apărut inițiative care au crescut organic, unde conținutul e gratuit iar marele lor atu e arhiva care crește constant.

Una din ele e Cinepub, cu conținut mixt, destul de bine organizată, unde au fost publicate în ultimul an documentare românești mai vechi și mai noi dar cu nume importante și diverse, de la Dan Alexe la Roboțelul de Aur (Marele Premiu Docuart în 2015). Deci totul e gratuit, sunt doar filme românești, iar în fiecare joi (mai puțin vara, pentru că e vacanță) apar titluri noi.

6. Docuart Play

Last but not least, platforma culturală de educație cinematografică docuart.ro conține o bibliotecă video cu titluri dintre cele mai diverse. Începută acum câțiva ani, 2010, cu documentare produse de Fundația Arte Vizuale (FAV), semnate de Alexandru Solomon și Radu Igazsag a continuat cu filme semnate de Florin Iepan, Laurențiu Damian, Hanno Hofer, Cornel Mihalache ș.a. Momentan pot fi vizionate peste 30 de documentare românești.

Titlu radiodocumentrar