Martha Bibescu provenea dintr-o veche, ilustră și bogată familie a aristocrației românești. Tatăl său, Ion Lahovary, era unul din liderii Partidului Conservator, în repetate rânduri ministru și parlamentar; mama sa, Smaranda Mavrocordat, era descendenta unei familii cu rădăcini grecești care dăduse mai mulți domnitori în epoca fanariotă. Acum că i-ați reperat părinții, să mergem mai departe.
Anul nașterii Marthei Bibescu nu se cunoaște cu precizie fiincă ea însăși și-a dorit să-și țină vârsta secretă.
În 1905, s-a căsătorit cu prințul George-Valentin Bibescu, unul din pionierii aviației românești, de care a divorțat câțiva ani mai târziu. De ea s-a îndrăgostit și prințul Wilhelm, moștenitorul tonului Imperiului german. la una dintre vizitele lui în țară.
În timpul Primului Război Mondial, Martha a fost racolată de maiorul Christopher Thompson, atașatul militar britanic la București, ca agent al Serviciului militar britanic de informații pentru Peninsula Balcanică.
Martha a rămas în zona de sud a României, ocupată de Puterile Centrale, și a condus unul din spitalele de campanie din București.
A scris foarte mult, atât proză, cât și operă memorialistică.
Ani mai târziu, în 1955, a devenit membră a Academiei Regale de Limbă și Literatură franceză de la Bruxelles, ocupând locul pe care îl deținuse Anna Brâncoveanu de Noailles.

Prezentat de Virgil Aioanei
Cofinanțat de AFCN și MCIN

Titlu radiodocumentrar