Trei documentare istorice care conservă o bucată vie a românilor vor încheia proiectul inițiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart, “Baricada Culturală”. Documentarele cu temă comunistă semnate de Andrei Ujică și Sinisa Dragin vor fi difuzate în regim live streaming în zilele de 18, 22 și 23 decembrie, începând cu ora 22:00 pe radioromaniacultural.ro

“Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” în regia lui Andrei Ujică, inclus de publicația „New York Times” printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, va fi difuzat pe 22 decembrie. Filmul surprinde 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la dispariția sa din 1989. În realizarea filmului, monteur-ul Dana Bunescu şi regizorul spun că au vizionat sute de ore din materialele de arhivă. Documentarul va fi lansat pe DVD, în România, de ICON production începând cu 16 decembrie.

“Videogramele unei revoluții”, debut în cinematografie al lui Andrei Ujică va fi difuzat în ultima zi a proiectului, pe 23 decembrie. Desemnat în cadrul programului “Die Utopie Film” în lista “The best 100 in Film History”, documentarul folosește imagini de arhivă ale revoluției din 1989 și rămâne considerat un film de referință.

Mulțumiri speciale pentru dorința de-a lua parte la Baricada Culturală se acordă lui Andrei Ujică și Velvet Moraru.

Pădurea”, documentar în regia lui Siniša Dragin va putea fi vizionat pe 18 decembrie.Povestea tabloului realizat de Ion Andreescu continuă şi în perioada lui Ceauşescu, după ce Gheorghiu Dej i l-a dăruit lui Tito. Filmul este o co-producţie România – Serbia şi a fost premiat la Vision du Reel de la Nyon. Premiera documentarului în România a avut loc pe 1 octombrie 2014, la “București Docuart Fest”.

Siniša Dragin spune că după ce vizionăm documentarul “trebuie să rămânem cu gândul că nu există evenimente neimportante, totul e în funcție de circumstanțe, favorabile sau nefavorabile”.

Docuart mulțumește pentru încrederea necondiționată tuturor celor care au acceptat să ia parte la „baricadă” direct sau indirect: Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Siniša Dragin, Adelin Petrișor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu.

În proiectul “Baricada Culturală”, peste 15 documentare au fost furnizate de asociația Docuart, organism dedicat exclusiv filmului documentar românesc.

Titlu radiodocumentrar