Docuart, organizează premiera cinematografică a documentarului “Pădurea”, realizat de Sinişa Dragin, în cadrul evenimentului “Premierele Docuart”. Acest eveniment se înscrie în seria de parteneriate ale asociației care are drept obiectiv creșterea publicului consumator pentru acest gen cinematografic.
Premiera “Pădurea”, găzduită la Cinematograful Studio din capitală, se numără printre evenimentele contemporane care promovează conținutul și produsele culturale românești. Coproducţia sârbo-română descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul “Crângul desfrunzit”. Conținutul devine pentru audiență mai mult decât o simplă lecție de istorie, tratând culisele unei povești rare într-un mod captivant și educațional. Acestea din urmă sunt totodată trăsăturile pe care Docuart le exploatează în încercarea de a ținti către receptivitatea oamenilor.
Premiat la Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN pentru film de televiziune, documentarul are în spate o poveste valoroasă pe care rar o poți auzi.
“Ideea a pornit din articolul din ziar scris de Radu Bogdan în 2005 “Pădurea lui Tito”. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui “principiu” important al naturii: efectul fluturelui. Am încercat să tratez subiectul în mod “natural”, adică am încercat să transform complexitatea lui în complexitatea filmului. Multiple relații între elemente, straturi și fire de poveste se “joacă” între ele, totul rezolvându-se abia la sfârșitul filmului”, spune regizorul filmului, Sinişa Dragin
Interesul pentru arta cinematografică, pentru cultura națională și valorile acesteia, primează în cadrul proiectelor marca Docuart, și vine să întâmpine nevoia pentru acest gen de manifestări. Sub cupola de inițiative ale asociației se regăsește un aspect comun: preocuparea pentru elementul rațional și spiritual care rezidă în noi, și care poate fi hrănit prin film documentar. În acest sens, oamenilor le sunt puse la dispoziție mijloace accesibile prin care să crească și să își lărgească orizontul cultural. Evenimentele și festivalul anual lasă intrare liberă, iar platforma online îi aprovizionează cu materiale scrise și documentare care nu percep taxă, fiindcă fenomenul cultural la care participăm cu toții este, de altfel, neprețuit.