Lista de mai jos e departe de a fi exhaustivă, am inclus filme care au “intrat pe radarul” nostru în ultima vreme, iar ordinea este aleatorie. N-am inclus un proiect așteptat deja de ceva ani, documentarul despre Beatles al lui Andrei Ujică întrucât, conform autorului, “Proiectul se cheamă între timp Things we sad today și nu mai e un documentar”. Veți mai găsi în listă două filme participative, în sensul că puteți contribui la dezvoltarea lor sau implica în procesul de documentare, ambele aflate încă în pre-producție, dar și filme care sunt aproape gata, cu materiale foto în exclusivitate. O constatare care ne bucură e că majoritatea filmelor au deja pagini de facebook (unele chiar și site-uri) și își doresc să fie cât mai vizibile încă din acest stadiu. Dacă mai știți filme documentare aflate încă în lucru, ne puteți lăsa un mesaj în comentarii.

Distanța dintre mine și mine
(Mona Nicoară, HiFilm)
Finanțat de CNC în 2014, filmul la care Mona Nicoară (Școala noastră) lucrează deja de câțiva ani se află în post-producție și va ieși în festivaluri la iarnă, conform informațiilor oferite de regizoare în exclusivitate pentru Docuart.

Timp de nouă decenii, poeta, muziciana și artistul vizual Nina Cassian a “mers pe sârmă” încercând să mențină echilibrul între o viață privată rebelă, marcată de creativitate ludică, iubire obsesivă și o încăpățânare în a spera în idealurile comuniste – și o salvare ironică venită din partea capitalismului american.

Distanța dintre mine și mine (R.: Mona Nicoară)

Anii ‘90: Copii pierduți pe plajă
(Alina Manolache, deFilm)
În anii 90, pe litoral, se întâmpla frecvent să auzi în difuzoarele de pe plajă, anunțuri de copii pierduți. Copiii rătăciți de părinți erau duși la Radio Vacanța și recuperați, în urma anunțurilor, de acolo. Producătorii filmului pun în mișcare un documentar pornind de la cei pierduți și găsiți în felul acesta. În paralel, aceștia își propun să creeze o arhivă (foto/ video) care să ilustreze felul în care au traversat tinerii perioada 1990-2000.

Proiectul regizat de Alina Manolache (Sfârșitul verii) se află în pre-producție și puteți colabora la dezvoltarea lui urmărind pagina de facebook a filmului.

Anii ‘90: Copii pierduți pe plajă (R.: Alina Manolache)

Circuit
(Monica Lăzurean-Gorgan – 4proof Film)
Circuit este un documentar realizat de Monica Lăzurean-Gorgan (Doar o răsuflare), împreună cu Ebba Sinzinger & Michaela Kirst. E în producție de câțiva ani, iar un fragment a fost proiectat la ediția de anul acesta a One World. E posibil să-l mai găsiți în diverse articole cu titlul din germană, Grün Grün Grün, a fost finanțat de Eurimages în 2013 și este un film despre exploatarea forestieră, despre oamenii din zonele din nordul, sudul, estul și vestul României care trăiesc de pe urma ei și despre un om care pornește într-o călătorie pentru a salva pădurea și, în secret, întreaga lume. Proiectul se află încă în producție și va fi gata de lansare în 2018.

Circuit (R.: Monica Lăzurean-Gorgan)

Născuți în aprilie
(Adrian Pîrvu, HiFilm)
“Copiii Cernobîlului s-au făcut mari și se pregătesc să devină părinți. Ei sunt prima generație născută în umbra unei catastrofe nucleare iar aceasta va fi povestea sinceră a viețiilor lor. Vom afla cum au crescut și care sunt speranțele lor pentru viitor în spațiul post-Sovietic al Europei de Est. Acest film va fi despre oamenii care nu își amintesc acele zile, dar ale căror vieți ar fi fost diferite dacă planeta nu ar fi auzit de Cernobîl și va reprezenta vocea colectivă a acestei generații, văzută de unul din reprezentanții săi: un realizator de film, cu o deficiență de vedere, aflat în căutarea poveștilor născute dintr-o explozie nucleară” declară producătorii filmului despre acest documentar care se află încă în producție, data estimată de finalizare fiind vara/toamna lui 2018, după cum ne-a declarat regizorul. Puteți urmări parcursul proiectului pe pagina de facebook și pe site-ul oficial al filmului.

Născuți în aprilie (R.: Adrian Pîrvu)

Swim
(Sabin Dorohoi, Western Transylvania Studios)
“SWIM” este un documentar TV de 52 minute realizat de Sabin Dorohoi (Calea Dunării) despre înotătorul român Avram Iancu, cel care se află chiar acum în plin proces de a străbate Dunărea înot, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Acesta va trebui să parcurgă cursul fluviului (2860 km!) în 2 luni (50 km în 10 ore/zi), având doar un șort de înot, fără costum de neoprenă sau alte accesorii profesionale, fiind primul atlet care va face acest traseu fără echipament de protecție. Puteți urmări parcursul lui Avram Iancu (un bibliotecar din Hunedoara) pe pagina de facebook a filmului, iar pe pagina regizorului Sabin Dorohoi găsiți și clipuri video.

Swim (R.: Sabin Dorohoi)

Spioni de ocazie
(Oana Giurgiu, Libra Film)
Finanțat de CNC anul trecut, Spioni de ocazie e un proiect, regizat de Oana Giurgiu, care a apărut odată cu documentarea făcută de cunoscuta producătoare de la Libra Film și Hai Hui Entertainment pentru primul ei documentar de cinema, Aliyah DaDa. Noul proiect se află încă în pre-producție și urmează să intre în filmări în Octombrie, iar post-producția este estimată a se încheia în mai 2018 (via). Povestea se axează pe mai puțin cunoscutele misiune ale soldaților evrei în Europa de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de partea forțelor Aliate. Oana Giurgiu va începe prin a filma interviuri cu descendenții evreilor parașutați în România, Iugoslavia, Slovacia sau Austria, urmând ca suportul vizual să fie realizat din secvențe reinterpretate de actori, din care vor fi folosite însă doar imagini statice, conform declarației date de regizoare pentru Cineuropa.

Evoluția proiectului poate fi urmărită pe pagina de facebook a filmului.

Spioni de ocazie (R.: Oana Giurgiu)

Popeasca
(Stanca Radu, Dropia Film)
“Stela Popescu are 80 ani, e frumoasă și e peste tot. Cea mai populară actriță româncă își dezvăluie viața privată, iubirile și încercările prin care trece. “The show must go on” pentru ea la propriu, întrucât acesta nu se mai termină, chiar dacă timpul trece împotriva ei” – așa este prezentat poate cel mai surprinzător proiect de documentar, prin prisma subiectului, care se află în producție. Filmul despre Stela Popescu este regizat de Stanca Radu, nepoata cunoscutei actrițe. Mai multe detalii despre film veți putea afla într-un material care va fi publicat în curând pe docuart.ro!

Strigăte și șoapte
(Andra Chiriac, Strada Film)
Proiect finanțat de CNC în 2016, documentarul regizat de Andra Chiriac (Reflex) “își propune să exploreze adâncurile sufletului omenesc prin intermediul vocii umane, fiind o incursiune în lumea emoțiilor, a reprimărilor, a aspirațiilor înăbușite. Pentru a-și recăpăta vocea pierdută in mod misterios, personajele filmului se luptă cu urmele trecutului sperând că într-o zi vor putea din nou să vorbească normal. Împărtășirea experiențelor personale poate prilejui întâlnirea cu medici specialiști și înlesni calea către recuperare.”

Dacă te-ai simțit vreodată deranjat de vocea pe care o ai și dacă vocea ta e răguşită, foarte subţire sau dispare brusc, îi poți contacta pe producătorii filmului aici.

Momentan proiectul se află în pre-producție și puteți urmări evoluția lui pe pagina oficială de facebook.

Strigăte și șoapte (R.: Andra Chiriac)

Cutremur
(Claudiu Mitcu, Wearebasca)
Regizorul Claudiu Mitcu se află, în această perioadă, în pre-producția unui nou documentar despre problematica unui iminent cutremur în România, cu consecințe catastrofale, în special, în București. Documentarul va încerca, pe de-o parte, conștientizarea pericolului real al unui astfel de dezastru, pentru unii bucureșteni o amenințare abstractă, pentru alții, însă, una terifiantă, pentru care deocamdată nu s-au găsit rezolvările adecvate și eficiente. Pe de altă parte, documentarul va investiga, deopotrivă, demersurile autorităților responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporții, pentru diminuarea numărului victimelor și, nu în ultimul rând, pentru o eficientă intervenție a instituțiilor implicate în situații de urgență.

Provizoriu
(Alexander Nanau, Samsa Film)
Câștigator la CNC și finanțat de Luxembourg Film Fund noul film al lui Alexander Nanau (Toto și surorile lui) a început o dată cu incendiul din Colectiv și a continuat cu tot ce a urmat după: proteste care au dus la căderea guvernului Victor Ponta sau la demisia lui Gabriel Oprea din Parlament, guvernarea Cioloș, apariția în postura de ministru a lui Vlad Voiculescu (personajul absent din Rețeaua, documentarul lui Claudiu Mitcu din 2015).

Materik
(Manuela Morar, Mandragora & ICR)
“La începutul acestui an, Institutul Cultural Român a găzduit o proiecție work in progress a documentarului la care Manuela Morar (A fost odată în Transilvania) lucrează din 2012. Proiectul, intitulat acum Zona (variantă provizorie de titlu), a obținut finanțare de la CNC anul trecut, iar momentan se lucrează la un rough cut, fiind probabil necesară încă o vizită pentru filmări adiționale în Siberia, după cum ne-au declarat producătorii filmului. Data estimată de finalizare a proiectului este primăvara anului viitor.

Filmul este un “cine-verite cu elemente de travelogue, care îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, întors acasă, pe pământul natal (materik), după 64 de ani de închisoare și exil în Orientul Îndepărtat Rus. Documentarul a fost filmat în vara anului 2014, în regiunea Odessa, Ucraina, când Kovaliov (acum în vârstă de 87 de ani), însoțit de trei membri ai echipei de filmare, a parcurs peste 12.000 kilometri pentru a-și vizita locurile natale și pe cei câțiva apropiați rămași în viață. Reîntâlnirea are loc în contextul tensiunilor politice din jurul Revoluției de la Kiev și în așteptarea unui război iminent, la cinci luni după anexarea Crimeii de către Federația Rusă”.

Materik (R.: Manuela Morar)
Titlu radiodocumentrar