Anul 2014 a reprezentat pentru Docuart un an plin de realizări, în care asociația a crescut sub ochii voștri atenți și curioși. Ce ne-am propus la început de drum s-a materializat, ideile s-au concretizat pe drum și planurile duse la bun sfârșit ne ambiționează să stabilim multe altele și să continuăm ce-am început și în anul ce va să vină. Privind înapoi, suntem fericiți de cum se conturează retrospectiva Docuart pe 2014.

În primăvara lui 2014 am plecat la drum în prima ediție de caravană, o mână de oameni colindând prin Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Brașov și Sighetu Marmației pentru a duce mai departe de granițele capitalei filmul documentar românesc. L-am plimbat și discutat îndelung, l-am cunoscut și apreciat mai bine, în compania oamenilor prezenți pentru proiecții și sesiunile de Q&A ce au urmat. Reacțiile ce-au depășit așteptările modeste au învățat încă o dată echipa că orice asemenea efort cultural e încununat și răsplătit după meritul său autentic. Le adresăm mulțumiri tuturor celor care ne-au stat alături, realizatorilor de filme care ne-au însoțit, Centrului Național al Cinematografiei, primăriilor locale și tuturor celor care ne-au oferit încrederea și sprijinul lor.

Odată întorși din caravană am dat startul înscrierilor pentru festival, iar după ceea ce a fost o vară plină de pregătiri, a urmat cea de-a III-a ediție București DocuArt Fest. Ușile Cinematecii Eforie s-au deschis încă odată pentru a găzdui timp de 5 zile singurul festival din țară dedicat filmului documentar românesc. Printre proiecțiile numeroase din cadrul competiției, dar și din afara ei, s-au strecurat sesiuni de Q&A și master class-uri realizate de Dana Bunescu, Paula Herlo și Florin Iepan. Peste 5.500 de oameni ne-au călcat pragul anul acesta.

Mulțumirile se îndreaptă mai departe către sponsorul principal, Maxbet, care nu doar a oferit marele premiu al Docuart Fest, ci s-a arătat încă de la început deschis pentru a deveni partenerul unei “cauze culturale” și a sprijini evoluția tinerilor artiști și în 2015, către Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Ribox și Ursus. Se cuvine ca mulțumire să meargă de asemenea spre partenerii media care ne-au fost alături pe tot parcursul anului: Ca-n Filme, Digi 24, Cărturești, AaRC, Cooperativa Urbană, FILM, Ziarul Metropolis, Filmreporter.ro, CinemaRx, IQads, Liternet, Institute the Magazine, 24-FUN, Cațavencii, inFestival.ro, RoEvents, România Pozitivă, ArtOut, WeArt, iFestival.ro.

În vară, am dat cuvântul tuturor vizitatorilor care au venit la “Zilele culturale ADfel” în micul colțișor cochet pentru “Colțul de carte”. La finalul recomandării, vizitatorii au plecat cu o carte din biblioteca Docuart.

La începutul iernii am inaugurat noua platformă culturală online, docuart.ro, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, îmbunătățită pentru toți Internauții dornici să ne citească și să urmărească producțiile video, marca Docuart. Am lansat varianta în limba engleză a site-ului, am adaptat aplicația web să poată fi accesată de pe orice tip de device și am creat noi secțiuni.

Am încheiat 2014 alături de Radio România Cultural prin proiectul “Baricada Culturală”, furnizând peste 15 documentare pentru a celebra 25 de ani de la revoluție.

Un an plin, bogat și prosper pentru cultură, de care ne-am bucurat împreună, se încheie acum. Mulțumiri pentru încredere, participare la evenimente, accesări și toate cele! Avem pregătite pentru 2015 noi proiecte și surprize de care echipa Docuart speră să vă bucurați. La un an nou mai bun, împreună!

Titlu radiodocumentrar