Asociația Docuart inițiază luni, 1 iunie, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, un nou proiect – “Proiecțiile Docuart”. Filmele documentare, exclusiv românești, vor fi difuzate la Cinema Muzeul Țăranului, accesul la proiecții fiind liber, în cadrul evenimentelor fiind susținute și sesiuni de întrebări și răspunsuri între public și realizatorii documentarelor.

La prima ediție a evenimentului Proiecțiile Docuart vor rula filme realizate de studenți, premiate la cea de-a treia ediție a Docuart Festival, singurul festival de film documentar exclusiv românesc de la noi din țară, care are loc în fiecare toamnă la București.

“Realizarea acestui eveniment reprezintă pentru noi un pas în plus în drumul consolidării patrimoniului cinematografic național. Ne bucurăm să aducem filmul documentar autohton mai aproape de publicul român și să contribuim la îmbogățirea și popularizea mediului cultural de calitate. Le mulțumim Radio România Cultural și Muzeul Țăranului Român pentru sprijinul și acceptul de a se implica în derularea proiectului”, afirmă Daniela Apostol, director Docuart Fest

Evenimentul aduce pentru spectatorii cinefili proiecții de film documentar însoțite de sesiuni de discuții cu realizatorii documentarelor, timp de două ori pe lună. Sesiunile interactive îi vor avea invitați pe studenți, regizori profesioniști, jurnaliști și oameni din industrie. Docuart vă propune documentare de autor cu mesaj, istorie și povești valoroase care se aud rar.

“Din momentul în care Muzeul Național al Țăranului Român a decis să se implice, în mod direct, în activitatea de distribuire a filmelor, în cadrul programului Cinema Muzeul Țăranului, am hotărât să ne concentrăm și asupra unui profil anume, promovând, cu prioritate, filmul românesc și european, în general. Desigur, știm foarte bine că, din păcate, nu există, astăzi, un cinematograf dedicat filmelor documentare, așa încât, pentru cei care sunt interesați de acest gen, singura soluție rămâne cea a frecventării festivalurilor care, în București, cel puțin, sunt susținute de doar câțiva dintre difuzorii de film. Muzeul nostru se numără printre aceștia. Avem mai multe parteneriate cu organizatori de festivaluri, dar majoritatea filmelor proiectate nu sunt românești. Tocmai de aceea, mi se pare că ideea unui festival al filmului documentar românesc este salutară! Speranța noastră este că vom reuși să atragem, mai ales, publicul tânăr, pentru că filmul documentar, mai mult decât cel de ficțiune, implică adoptarea unei anumite poziții a spectatorului față de subiect. Filmul documentar, prin excelență, este unul care îndeamnă la dezbateri publice și cred, cu tărie, că, pe de o parte, societatea românească are o stringentă nevoie de asemenea confruntări și, pe de altă parte, că tinerii sunt, prin natura preocupărilor vârstei, cei mai interesați să intervină în susținerea unor puncte de vedere asumate sau, cel puțin, în formularea unor întrebări”, declară Virgil Ștefan Nițulescu, director general al Muzeului Național al Țăranului Român

Radio România Cultural devine o platformă de manifestare pentru tânăra generaţie, un forum în care artiştii şi publicul dezbat împreuna probleme ale societăţii în care trăim şi caută soluţii viabile pentru acestea. Suntem fericiţi să susţinem evenimentul organizat de Docuart, întrucât publicul care gustă documentarul românesc este unul preţios prin natura lui activă, deloc indiferentă la viitorul lumii noastre. Artiştii documentarului românesc, un gen care are nevoie de multă susţinere, sunt, de asemenea, importanţi avertizori ai timpului prezent din care construim mereu ziua de mâine. Pentru toţi aceşti oameni, Radio România Cultural îşi deschide microfoanele cu încredere şi cu recunoştinţă”, spune și Radu Croitoru, manager Radio România Cultural

Asociația Docuart este o instituție culturală ce are ca prim obiectiv promovarea și susținerea filmului documentar românesc. Promovează cultura populară tradițională și contemporană în circuitul național de valori.

Accesul este liber în lumea documentarului, încurajându-i pe cât mai mulți să se alăture, să vizioneze și să cunoască.

 

PROGRAM 1 IUNIE

ora 19.00 – O ALTĂ ZI A OMENIRII (17 minute), regia Alexandru Vlad, 2014

Premiul special în cadrul secțiunii studențești. Filmul are la bază o poveste terifiantă trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa.

ora 19.20 – IULIAN (9 minute) + Q & A, regia Alexandru Mironescu, 2014

Câștigator al premiului cea mai bună imagine, în cadrul secțiunii studențești. Iulian se hotărăşte să fugă de la casa de copii în căutarea unei vieţi pe cont propriu. Ajuns in Bucureşti, consecinţele deciziei luate nu intârzie să apară. Odată cu ele apar noi prieteni, care nu ezită să îşi implice familiile în încercarea de a-l ajuta.

ora 20.00 – VIBRAȚIA (14 minute) + Q & A, regia Germain Kanda, 2013

A făcut parte din selecția oficială a competiției studențești. “Ne înconjoară și mai mult decât atât ea există în interiorul nostru.” O expunere a fenomenului vibrației pornind de la teoria fizică și descris prin variatele sale modalități de manifestare și percepție, prin instrumente muzicale, voce umană, dans, stări sau chiar materie. O trecere captivantă prin lumea noatra fizică și spirituală.

ora 20.45 – SORIN CHIFIRIUC: COMPROMIS (43 minute), regia Alexandru Badea, 2013

Câștigător al premiului pentru cel mai bun montaj. Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground românești, vorbeşte, printre multe alte lucruri, despre viaţa lui personală şi cariera muzicală.

INTRAREA LIBERĂ

 

Titlu radiodocumentrar