Caravana Docuart a început programul de proiecții de film documentar românesc la Cluj-Napoca, sâmbătă, 4 aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții.

Este al doilea an consecutiv când Caravana Docuart se oprește la cinematograful Mărăști. De la ora 14:20 au fost proiectate documentare realizate de artiști autohtoni, premiate la București Docuart Fest 2014. În programul filmelor din caravană s-a strecurat pentru clujeni și “Vibrația”, documentar selectat în competiția studențească de la București Docuart Fest și la finalul căruia regizorul Germain Kanda a participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul prezent.

Mulțumesc publicului din Cluj pentru una din cele mai vii și plăcute discuții avute la un Q&A! Nu am fost mulți, dar poate asta a adus aerul personal al discuției. Mă bucur să găsesc oameni din generația mea cu inițiative sănătoase, care îndrăznesc, aprofundează și explorează deștept, cu un bun simț nativ și cu ceva mai mult“, spune Germain Kanda.

Sesiunile au continuat și în cadrul proiecțiilor “O altă zi a omenirii”, “În spatele cortinei” și “Sorin Chifiriuc: compromis”, în prezența lui Alexandru Vlad, Alin Mureșan și Victor Stutz, iar curiozitățile spectatorilor activi au făcut ca programul proiecțiilor să sufere o mică decalare. Odată cu lăsarea serii s-au umplut rândurile sălii de cinema, unde s-au pornit discuții din sfera practică a conceperii unui film, despre munca regizorului, rolul muzicii, inspirație și idei inedite, munca de teren, toate înglobând experiența din culise.

Pasiunea pentru film s-a resimțit de-o parte și de alta a scenei, în întrebările cinefililor din public și în relatările realizatorilor. Celor mai curioși doi spectatori le-a fost pregătită o surpriză la final, când istoricul Alin Mureșan le-a oferit două dvd-uri pentru implicare și contribuția lor la întregirea unei atmosfere calde, făcând greu de regretat ieșirea din case pe o vreme rece și capricioasă ca cea de sâmbătă.
Cinefili de toate vârstele au rămas să urmărească proiecțiile până la sfârșit, filmul câștigător al trofeului festivalului Docuart, “Afacerea Tănase”, începând dupa orele 21:00. Porțile Cinema Mărăști s-au închis abia în noapte, nu înainte de a discuta viitoare proiecte și despre următoarea vizită în Capitala Europeană a Tineretului și de a adresa și primi mulțumiri pentru slujba în serviciul culturii și cunoașterii tuturor celor care au luat parte la eveniment.

Caravana Docuart este o extensie a singurului festival de film documentar exclusiv românesc, Docuart Fest care are loc în fiecare an la București, promovând filmele și regizorii talentați din festival, în special tinerii studenți, și în alte orașe din țară. Caravana a fost nominalizată anul acesta la Gala Premiilor Radio România Cultural în secțiunea de proiecte culturale, iar ediția curentă se va termina la sfârșitul primăverii, urmatoarele orașe spre care se îndreaptă urmând să fie anunțate în mod oficial pe pagina de facebook Docuart în curând.

Titlu radiodocumentrar