Chiar dacă în România Twitter-ul nu are parte de succesul înregistrat de Facebook, cei interesați în mod direct de industria documentarelor merită să urmărească cineaști dedicați acestui gen. De ce? În primul rând, pentru că mesajele lor sunt scurte și la obiect. Fie că promovează un film, fac recomandări sau dau sfaturi, sunt profesioniști care știu exact ce și de ce…ciripesc. Am selectat, în general, regizori cunoscuți și premiați, dar nu doar cei care aparțin mainstream-ului.
Asif Kapadia @asifkapadia
Asif Kapadia: Este un regizor multipremiat, filme ca The Sheep Thief, The Warrior, Senna sau Amy îi poartă semnătura. Cel despre viața cântăreței a avut premiera la festivalul de film de la Cannes și este documentarul cu cele mai mari încasări din istoria Marii Britanii. Cu aceeași producție a câștigat peste 30 de premii, printre care și cel al Academiei Americane de Film.
Joshua Oppenheimer @JoshuaOppenheim
Joshua Oppenheimer: Cine nu a auzit până acum de The Act of Killing sau The Look of Silence, care vorbesc despre violenta istorie a Indoneziei, despre masacrele operate de trupele morții? Oppenheimer a devenit un nume consacrat în lumea documentarelor. Pentru The Act of Killing a primit o nominalizare la Oscar.
Joe Berlinger @joeberlinger
Joe Berlinger: Joe Berlinger este o voce respectată în industria documentarelor, de peste două decenii. A fost nominalizat la Premiile Academiei Americane pentru Paradise Lost 3: Purgatory, pe care l-a regizat împreună cu Bruce Sinofsky. Berlinger a obținut un premiu Peabody și a fost nominalizat de șapte ori la premiile Emmy. Șase dintre filmele sale au avut premiera la Sundance Film Festival.
Doug Block @DougBlock
Doug Block: Este realizator de documentare, dintre care menționăm 51 Birch Street, The Kids Grow Up și 112 Weddings. Block este fondatorul The D-Word, o comunitate online destinată celor interesați de documentare. De asemenea, el scrie articole pentru cei care vor să debuteze.
Charlotte Cook @CharlotteCook
Charlotte Cook: După ce a părăsit Hot Docs, Cook s-a alăturat Field of Vision, unde lucrează împreună cu AJ Schnack și Laura Poitras (câștigătoare a unui premiu Oscar pentru Citizen four). Platforma are ca scop producerea unor documentare scurte, cam 40 în fiecare an.
Marshall Curry @marshallcurry
Marshall Curry: A fost nominalizat de două ori la Premiile Oscar, este regizor/producător/ monteur. Este cel din spatele unor documentare ca Street Fight, Racing Dreams sau Point and Shoot. De asemenea, scrie despre etica în documentare.
Liz Garbus @lizgarbus
Liz Garbus: Cu două nominalizări la Premiile Academiei și cu o listă lungă de filme, printre care Love, Marilyn, Killing in the Name, Bobby Fischer Against the World sau What Happened, Miss Simone?, Garbus este confondatoarea Moxie Firecracker Films, Inc., o companie independentă de documentare.
Robert Greene @prewarcinema
Robert Greene: Este cunoscut pentru filmele sale de non-ficțiune, printre care amintim: Fake it So Real, Kati with an I și Actress. Greene a produs și montat o mulțime de documentare premiate, printre care cel al Amandei Rose Wilder, Approaching the Elephant. Greene scrie frecvent despre filme și este “Filmmaker-in-Chief” la Murray Center for Documentary Journalism, în cadrul Universității din Missouri.
Gary Hustwit @gary_hustwit
Gary Hustwit: A produs și regizat documentare mai puțin obișnuite, despre design, arhitectură, cum ar fi Helvetica, Objectified and Urbanized. Pe Twitter, scrie despre filmele sale, dar și despre munca unor colegi. De asemenea, postează tweeturi despre fotografie.
Roger Ross Williams @RogerRossWil
Roger Ross Williams: Cineast care are în palmares un Oscar pentru The Cel mai bun documentar (Short Subject) pentru Music by Prudence. În anul 2014, a regizat God Loves Uganda, care s-a aflat pe lista scurtă la premiile Oscar din 2014. Înainte să se dedice filmelor independente, a lucrat ca jurnalist TV (ABC News, NBC News, CNN, PBS, Comedy Central ) şi producător, timp de 15 ani.