aprilie-noiembrie 2023

Zece reprezentanții de teatru itinerant, o adaptare după un basm de Petre Ispirescu, concepute special pentru tinerii cu vârstă școlară, au fost jucate pentru 1000 de elevi spectatori din școlile generale ale localităților Ghergani, Răcari, Mogoșoaia, Videle, Pucioasa, Brănești și Cerașu. Acestea au fost pregătite și derulate de Asociația Docuart pe parcursul anului 2023, cu o cofinanțare a Administrației Fondului Cultural Național. 

Proiectul  Ileana Sîmziana și-a propus promovarea și difuzarea artei și produselor teatrale pentru generațiile tinere în zone defavorizate cultural, cu o convingere că acestea sunt cele mai capabile de schimbare, adaptare și absorbție.

Inițiativa își dorește astfel să vină pe de-o parte în sprijinul școlii, înlesnind înțelegerea genului epic, dar vine și cu propriile obiective, folosind eroii basmului ca obiect atemporal de studiu, și în special povestea Ileana Sîmziana: inițierea unui dialog despre rolurile de gen, înțelegerea și combaterea discriminării de gen(uri) și încurajarea dezbaterii prin puterea exemplului, prin narațiune, printr-o experiență de artă și un context la care acești tineri din mediul rural nu au acces.

Am ales basmul popular deoarece poartă cu el sub formă criptată cele mai adânci valori și lecții ale unui popor. Într-o formă aproape naivă, dar paradoxal de mare profunzime, basmele dau mai departe noilor generații miezul acestor povețe necesare. Dacă ne uităm cu atenție la acest basm apare ușor întrebarea «oare cât de moderni erau înaintașii noștri», cei de la care Ispirescu a cules basmul”, spune Celina Nițu, regizoarea spectacolului.

Ne bucurăm mult de acest proiect și că am reușit să ajungem la toți acești copii. Aveam cifre alarmante, dar le-am și aflat în cadrul proiectului: doar 5% dintre copii au fost la teatru până la noi, 2% din ei au auzit de Petre Ispirescu, 10% au citit un basm… mai mult de 70% din totalul participanților (1.000) nu au auzit de Greuceanu, Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana.

Este în continuare mult de muncă în zona cultural-educațională în mediul rural. Noi vom continua, așteptăm cât mai mulți operatori culturali colegi să ni se alăture, fiecare cu proiectele proprii!”, spune Daniela Apostol, inițiatoarea proiectului și președinte al asociației Docuart.

Găsiți fluxul proiectului și imagini aici https://www.facebook.com/docuart

///

Un proiect cofinanțat AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Docuart, beneficiarului finanțării.

Titlu radiodocumentrar