Poate că ați urmărit deja discursul lui Michelle Obama din 13 octombrie anul de grație 2016, iar dacă nu, vă sfătuiesc s-o faceți. Va deveni în scurt timp un clasic. Va fi copiat, imitat, dar prea puțini vor putea să-i reproducă spiritul și litera. Prima Doamnă vorbește, desigur, despre cum se simte ca mamă într-o țară în care un candidat (nu îl numește pe Trump) privește femeia ca pe un obiect, ca pe un hotel, un iaht, (puneți ce vreți în loc) din propria ogradă.

Și pentru că apropie alegerile atât la americani, cât și la noi, vă propun să urmărim câteva documentare politice, o rara avis pe aici poate și din cauza tristei moșteniri numită Sahia. Sau, poate, pentru că nu avem politicieni?

The Unknown Known

The Unknown Known TRAILER

Mai mult detestat decât iubit, personajul principal al acestui documentar este nimeni altul decât cel botezat ministrul războiului, Donald Rumsfeld. Documentarul a apărut în anul 2013 și este realizat de Errol Morris, cineast premiat de Academia Americană de Film. The Unknown Known explorează viața lui Donald Rumsfeld. O bucată importantă din acest documentar este dedicată numeroaselor memo-uri pe care Rumsfeld le-a scris în cele cinci decenii în care a ocupat poziții de top în administrația americană. Îl vedem pe oficialul american în postură de congressman, apoi consilier a patru președinți americani, din care de două ori din postura de ministru al Apărării. Memo-urile sunt foarte importante, pentru că arată cum gândește acest om, de aceea Errol Morris le analizează cu acribie pe cele mai importante, de la memo-urile care au urmat după izbucnirea scandalului Watergate până la cele referitoare la torturile de la Abu Ghraib.

The Fog of War

The Fog of War TRAILER

Deloc întâmplător, am ales ca și cei de la Comment Central, un alt documentar semnat de Errol Morris. De fapt, Documentarul, premiat cu Best Feature Documentary de Academia Americană, prin intermediul acestui film aflăm 11 lecții predate, indirect, de Robert McNamera, fostul ministru al apărării, în timpul președinților Johnson și Kennedy.

Documentarul, în care McNamara își exprimă propria viziunea despre statul bunăstării, începe cu o retrospectivă: nașterea protagonistului în plin Război Mondial (a murit în 2009, la 93 de ani). Apoi, în timpul celei de-a doua Conflagrații Mondiale, McNamara avea uniformă. Din această postură, a fost unul dintre Whiz Kids. Cronologia continuă cu McNamara din postura de președinte al companiei Ford și se încheie cu el ca ministru al Apărării. Ce rol a jucat în criza rachetelor cubaneze sau în Războiul din Vietnam? Rămâneți să vedeți…

Best of Enemies

Best of Enemies TRAILER

Best of Enemies este un documentar din anul 2015 regizat de Robert Gordon și Morgan Neville.  În centrul atenției este dezbaterile televizate, 10 la număr, din anul 1968, dintre scriitorul Gore Vidal și William F. Buckley, Jr., cu accent pe urmările acestora. Dezbaterile au fost moderate de starul Știrilor ABC, Howard Smith, în timpul Convenției Naționale a Republicanilor, la Miami și a democraților de la Chicago. Cei doi protagoniști s-au insultat reciproc, apoi fiecare a demolat pe fiecare în revista Esquire. De menționat că Gore Vidal a fost Democrat, a avut o relație de 53 de ani cu Howard Austen (dar a respins etichetarea de gay pentru că i se părea falsă) și a fost cel care a rescris scenariul pentru Ben-Hur. De-a lungul timpului, a avut câteva ceva de împărțit cu un alt scriitor, Norman Mailer.

The War Room

The War Room TRAILER

Documentarul, regizat de D.A. Pennebaker, intră în culisele campaniei din 1992 pentru alegerile prezidențiale din SUA și ne prezintă echipa lui Bill Clinton. După 12 ani de hegemonie republicană la Casa Albă, o nouă generație de politicieni era gata să intre arenă. De exemplu, îl vedem pe George Stephanopoulos, gazda de la matinalul postului ABC și prezentatorul emisiunii This Week, din postura de consilier. Acesta va deveni chiar șef al Departamentului de Comunicare al Casei Albe, dar va pleca în anul 1996. Alături de Stephanopoulos, personaj principal este James Carville. Bill Clinton a câștigat alegerile din 1992 cu sloganul It’s the economy, stupid! și face referire la contracandidatul său, Bush Sr.

Weiner

Weiner TRAILER

La final, vorbim despre un documentar care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Sundance. Este o producție 2016, un film fly on the wall, regizat de Josh Kriegman și Elyse Steinberg despre campania lui Anthony Weiner din 2013, când voia să devină primarul metropolei New York. Filmul îl arată pe politician de pe vremea când era membru al Congresului și până în 2011 când au apărut poze cu Weiner, în chiloți, pe Twitter. Cea mai mare parte a filmului este despre campania din 2013. Totul mergea de minune, până când activitatea sexuală online a politicianului a ieșit la suprafață. Au apărut inclusiv conversații intime (a se citi cu un conținut interzis minorilor) cu femei, după demisia din Congres. Un alt personaj cheie este soția lui Weimer, Huma Abedin. Rețineți mai ales numele ei: acum este într-o poziție cheie în staff-ul de campanie al democratei Hillary Clinton, după ce, între 2009 și 2013 a lucrat pentru Clinton când deținea funcția de secretar de stat. Cele două femei au, fără îndoială, multe să-și povestească…

Titlu radiodocumentrar