Pe 3 martie am părăsit capitala și-am pornit pe drumul primului eveniment Docuart din 2016. După selecția traseului și-a datelor, discuții cu primăriile și împachetarea bagajelor (culturale), am dat startul proiectului cu care întâmpinăm primăvara de 3 ani încoace.

Am deschis această ediție de Caravană în orașul care n-a lipsit niciodată de pe harta evenimentului. Pe 4 și 5 martie ne-am bucurat să vedem aceleași fețe cunoscute în Brașov, aceeași oameni care ne împart zâmbete și pasiunea pentru film documentar. Am cunoscut și oameni noi, căci s-au scurs 2 zile pline ochi pe lângă echipa Docuart și ne bucurăm că a fost așa.

Am regăsit același suflu vibrant și cald al cinefililor brașoveni, care n-au părăsit Cinematografia Patria pe timpul proiecțiilor și ne-au oferit un feedback care ne amintește de ce derulăm astfel de proiecte cu perseverență, filme bune și intrare liberă.

“Pentru un student este foarte important să participe cu filmul în festivaluri. Acest circuit îți dă încredere și-ți asigură o etichetă de care ai nevoie, plus că te ajută să te apropii de regizorii consacrați”, spune tânărul regizor, Dragoș Hanciu

Am proiectat filmele premiate la festivalul din toamnă și-am discutat pe marginea lor cu regizorii care ne-au însoțit la drum și cu Anca Grădinariu, membru al juriului de preselecție București Docuart Fest. Vineri am stat de vorbă cu Dragoș Mihai Hanciu și Adriana Oprea, iar sâmbătă au venit în fața microfonului Oana Giurgiu, Mihai Dragolea și Radu Mocanu – tineri artiști români de cinema, în compania cărora culmile cinematografice ale documentarului sunt mai ușor de explorat. În aceeași termeni ai ascensiunii, dorim să concluzionăm vizita noastră la Brașov. Experiența din al treilea an consecutiv de aici ne-a oferit o lecție a înălțării prin scop și continuitate.

Pentru că documentarele nu se pot vedea în cinematograf și nici pe TV mor niște povești. Când m-am apucat să fac filmul mi-am propus ca spectatorul să plece cu o imagine de ansamblu și să înțeleagă un pic de ce s-au întâmplat toate lucrurile astea, de aceea, pentru mine orice spectator este foarte important, spune Oana Giurgiu.

Ediția a 3-a a caravanei este organizată de asociația Docuart, co-finanțată de CNC.

Titlu radiodocumentrar