Proiecțiile Docuart organizează o ediție specială Constantin Brâncuși și îi dedică trei zile de proiecții de film completate de un live act în perioada 29-31 august, începând cu 20:00,  în Parcul Coloana fără Sfârșit.

Evenimentul celebrează arta și viața sculptorului printr-o selecție de filme deopotrivă autohtone și străine, care vorbesc despre opera și persoana lui Brâncuși, cărora li se adaugă câteva documentare despre pictură, muzică, dar și producții de arhivă despre istoria locală.

Selecția cuprinde inclusiv o producție fără sonor realizată de însuși Brâncuși și restaurată de Centrul Pompidou: Brancusi Filmé. Experiența acestui film mut din 1938 va lua forma unui live-act prin intervenția sonoră a DJ-ului invitat, Alex Frăti, și va fi cea care închide seria de nocturne sâmbătă, 31 august.

PROGRAM

Proiecțiile Docuart debutează joi cu un documentar marca BBC: Tony Cragg despre Constantin Brancusi (1992), în regia lui Ch. Swayne – un sculptor englez care la puțin după Revoluție vine în România să descopere rădăcinile țărănești ale lui Brâncuși și își încheie călătoria la Coloana Infinutului, capodopera artei moderne lângă care spectatorii vor sta așezați. Filmul este urmat de două alte proiecții, documentare de scurt metraj recuperate din Arhiva Națională de Filme, regizate de Titus Mesaroș: Scrisoare din orașul nou (1978) & Craiova văzută din car (1974).

În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu, 2015) este un film care documentează încercarea unui fiu de a-și regăsi tatăl: pe Brâncuși. Când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. La 78 de ani, John a decis să vorbească despre acest lucru în fața camerelor.

Proiecția filmului va avea loc vineri și va fi urmată de scurtmetrajul Brâncuși: Scrisoare imaginară (r. Cornel Mihalache) și documentarul despre scena de muzică autohtonă: o călătorie antropologică prin muzică, prin care un elvețian caută muzicieni români care păstrează viu folclorul și în zilele noastre, indiferent că îl contopesc cu jazz sau hip hop – 100 de movile (r. Max Ciorbă).

Sâmbătă, ultima zi, aduce înainte de live act-ul serii, un documentar care cercetează relația dintre România și Iugoslavia în vremea comunismului, plecând de la un tablou al pictorului Ion Andreescu oferit în dar de guvernul Petru Groza conducătorului Iugoslaviei, Tito, care dictează apoi, în film, toate raporturile între state. 

Toate proiecțiile au loc în zilele de 29, 30 și 31 august începând cu ora 20:00 și au intrare liberă.

Evenimentul face parte din seria de initiative ale Asociației Docuart care au ca obiectiv promovarea filmului documentarul românesc, susținerea industriei cinematografice autohtone și a patrimoniului și încurajarea consumului cinematografic, prin extensie de artă și cultură, în rândul publicului, atât în centre universitare, cât și în zone defavorizate cultural din România.

Eveniment organizat de Docuart cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu.

***

Mai multe detalii despre eveniment aici.
Urmărește paginile Docuart: facebook / docuart.ro

Programul complet:

► JOI: 29 august 2019
20:00 Tony Cragg despre Constantin Brancusi (r. Ch. Swayne, 1992 / 48 min.)
21:10 Scrisoare din orașul nou (r. Titus Mesaroș, 1978 / 10 min. )
21:20 Craiova văzută din car (r. Titus Mesaroș, 1974 / 10 min.)

► VINERI: 30 august 2019
20:00 În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu, 2016 / 61 min.)
21:10 Brâncuși, scrisoare imaginară (r. Cornel Mihalache, 2019 / 24 min.)
21:45 100 de movile (r. Max Ciorbă, 2015 / 60 min.)

► SÂMBĂTĂ: 31 august 2019
20:00 Pădurea (r. Sinișa Dragin, 2014 / 74 min.)
21:30 Cineconcert – Brancusi filmé (film mut) / (1938 / 59 min.)
Proiecție cu soundtrack live. Invitat Alex Frati

Titlu radiodocumentrar