Shoah e o document monumental, furios și demistificator care se opune unor opere superficiale ce au încearcat să explice atrocităţile Holocaustului sugerând, convenabil, teza iraţioționalității demente.
În primul rând, cineastul omite un număr cheie de artificii cinematografice menite să facă publicul să se distanţeze de subiect. Nu există voce narativă care să lege mari calupuri de imagini de arhivă, nici replici grandioase, sentimentaliste, nici reconstituiri ca să oripileze publicul cu dramă convenţională şi nici coloană sonoră să ne solicite un răspuns emoţional pavlovian.  Shoah e un film detectivistic neobişnuit în care Lanzmann îşi propune să investigheze Holocaustul ca şi cum ar fi rezultatul unei politici corporatiste malefice ceea ce, în mod esenţial, este şi adevărul. Epuizant, solicitant, rezonant şi absolut obligatoriu”.
Chuck Bowen

SHOAH Trailer

“Pentru mai bine de nouă ore am stat şi am urmărit un documentar pe nume Shoah şi, atunci când s-a terminat, am mai rămas puţin pe scaun şi m-am holbat pur şi simplu în gol, încercând să-mi înţeleg emoţiile. Am văzut o rememorare a celui mai  decăzut capitol din istoria omenirii. Dar, în acelaşi timp, am sorbit o operă care a reafirmat viaţa atât de pasional, încât n-am mai ştiut încontro să-mi îndrept sentimentele confuze. Nu există o reacție adecvată pentru acest film. E un artefact enorm, un urlet de durere şi de furie în faţa genocidului. E unul dintre cele mai nobile filme făcute vreodată.”
Roger Ebert

„Ce nu se poate povesti a fost rostit. Aceasta este reușita extraordinară a lui Shoah (în ebraică, anihilare), documentarul uriaș, istoric, de aproape nouă ore și jumătate, despre Holocaust, care nu seamănă cu nimic din ce-a fost filmat vreodată. Acesta nu este un documentar convențional, compus din materiale de arhivă. Aici, imaginile nu fac rapel la reacții precondiționate. Totul e în prezent – fețele martorilor, ca și peisajele calme, îngrijite unde, odinoară, erau lagărele morții. Și acum, după 30 de ani, Shoah nu și-a pierdut nimic din forța sa îngrozitoare.”
Vincent Canby

SHOAH Extras

Titlu radiodocumentrar